Животинска или растителна мазнина да използваме

Зехтин

Много е писано за ефекта и ползата от замяната на животинските мазнини с растителни масла и мазнини от растителен произход. Разбира се има много видове растителни мазнини и не всички са толкова безопасни колкото си мислим.

Всъщност растително масло е името което се дава на всеки продукт, получен от някакъв вид растение, плод, зеленчук или нещо друго. Например зехтина се извлича от плодовете на маслините, слънчогледовото и фъстъченото масло от семената на растението.

Други пък като билковите масла се извличат от корените или листата на растението. Независимо от къде е получено маслото, то почти винаги е извлечено след фабрична обработка, използвайки пара или друг топлинен източник, с цел подпомагане на процеса.

Като цяло се смята, че растителните мазнини са много по-здравословни от тези с животински произход. Те съдържат в себе си полиненаситени мастни киселини, които са толкова важни за здравето, че много често са наричани незаменими мастни киселини, което на прост език ще рече, че няма как да бъдем здрави без тях.

Полиненаситените растителни масла са най-безопасните мазнини за готвене и пържене, и се оказват ключов фактор за здравословно хранене. Рапично масло, ленено масло, соево масло, шафраново масло, слънчогледово масло, както и други полиненаситени растителни масла са днешните истинските храни за здравето.

Маслини в Зехтин

Доказан е отрицателния ефекта от прекомерната употреба на наситени мазнини върху човешкия организъм. Те се съдържат в животинските мазнини, като в свинската, кокошата, патешката и гъшата мас, кравето масло и всички останали мазнини с животински произход.

Тяхната прекомерна употреба се отбелязва, като една от основните предпоставки за развиването на множество болестисърдечно-съдови заболявания, повишаване на кръвното налягане и холестерола, затлъстяване, което все по-често се среща още в ранна детска възраст.

Животинска или растителна мазнина да използваме?

Отговорът е някъде по средата. Човек така е устроен и трябва да консумира и от двата вида мазнини, защото те са жизнено важни за него.

Животинските в по-малки количества, отколкото растителните, като знайте, че те са не по-маловажни за нашия организъм от тези с растителен произход. Благодарение на тях организъма усвоява витамините D, E, A и К.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати