Сортове домати

Домати

Доматите са един изключително полезен зеленчук и те са си извоювали почетно място на българската трапеза. Използват се масово както за приготвянето на салати, така за забъркването на вкусни гозби. Според времето на узряване различаваме три сорта домати – ранни, средно ранни и късни.

Ранните сортове домати се отличават със своите неголеми размери и светъл цвят, а най-голямото им предимство е, че са много сочни. Тези сортове са подходящи за прясна консумация и от тях могат да бъдат приготвени различни видове вкусни салати.

Някои от най-популярните ранни хибридни български сортове са например Жар, Балкан, Марица 25 и Прекос. Плодовете им са много апетитни – кръгли, гладки и не много твърди.

Средно ранните сортове домати са също основно предназначени за прясна консумация. Но тъй като те узряват в края на август и началото на септември, хората ги предпочитат и за консервиране.

Плодовете им са едри и здрави, като съдържат по-голямо количество сухо вещество в сравнение с тези, на ранните сортове.

Някои от по-известните сортове са например Идеал, Николина, Жаклин, Руен, Опал, Миляна и още много други. Средно ранните сортове домати са универсални и са еднакво подходящи както за направата на салати, така и за готвене. Тяхната форма и цвят на плода могат да варират в широки граници.

Късните сортове домати се използват предимно за консервиране. Техните плодове не са големи и най-често формата им е продълговата. Те се отличават със здрави, твърди и месести плодове.

Люспата също е по-плътна в сравнение с ранните или средно ранните сортове, затова преди да се пристъпи към тяхното консервиране, те трябва да бъдат обелени. От консервните домати се приготвя най-различна зимнина.

Те могат да бъдат консервирани самостоятелно или да участват в състава на други консерви. Много са популярни и като основна суровина за направата на обичаната от всички домашна лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
в,добрев
в,добрев
11.02.2016 10:12
Не е вярно! Доматите са плод ,тип ягода!
1
0
критик
критик
28.05.2015 21:56
Домата е плод а не зеленчук както го пишете!
3
0