Как се прави застройка за супа

Картофена Кремсупа

Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката може да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.

Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.

Най-разпространената застройка у нас е т.нар. „варена застройка”. Тя се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Именно затова варената застройка намира широко приложение в детските градини и столовете.

Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрекъснато.

Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа може да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.

Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Сложете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.

Супа

Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Тази застройка е подходяща за пилешка супа и супа топчета. Внимавайте да не я изсипете прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. Когато супата е готова прибавете сместа.

Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.

Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати като доматена супа или леща яхния.

Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.

Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи.

Рейтинг

5 19
4 7
3 11
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
Maриела
Maриела
12.09.2013 13:23
Статията ми беше много полезна, благодаря :)
7
5
милена
милена
25.08.2013 17:15
Абе хора само си заяждате естествено че има още 100 начина за застройка ама .....за всичко се заяждате малко по весело и приятно моля :-)


9
1
Ники
Ники
21.06.2013 14:56
На мен статията ми беше полезна, за което благодаря!

А на коментиращите ще кажа:
На "Ох": Четете внимателно преди да коментирате! А информацията е достатъчна и не мисля, че претендира за изчерпателност.

На "Хах": Статията се казва "Как се прави застройка за супа", а не "Полезни ли са застройките с топеното сирене, сухите и заквасени сметани", а и никъде в статията не пише, че са препоръчителни или по-здравословни.

На г-жа Ангелова: А може би в друг край го застройват по този начин?!! Оставете хората да си го правят както искат...

На Диди: Има повече от един начин да се одере котка!
11
0
Ох
Ох
24.05.2013 10:41
Непълна и неточна информация!Когато се застройва с яйце и кисело мляко, първо се сипва по малко от супата в застройката и се бърка, за да се затопли, но не пресече.После се сипва на тунка струя и пак се бърка. Винаги се бърка и никога не се захлупва после, за да не се пресече застройката.
10
3
Хах!
Хах!
09.05.2013 13:04
Да не би предлагате топеното сирене, сухите и заквасени сметани като по-добрия вариант. На всеки е известно, колко вредни са те поради съдържанието си на консерванти , стабилиатори и неслепващи агенти! Глупава статия!
4
3
Петя Ангелова
Петя Ангелова
23.04.2013 09:10
В нашия край не правим застройки с яйца за курбана. Правим запръжка с краве масло и червен пипер и добавяме в курбана.Говоря за истински овчи или агнешки курбан.
3
1
Диди
Диди
18.11.2012 15:31
Пресечена застройка за курбан чорба не се прави така както е описано в статията.Трябва яйцето да се разбие в купичка добре и след това се сипва през цедка във врящата супа като се бърка непрекъснато докато яйцето се пресече и се образуват парцалчета.
5
1