Помощ, мухъл в хладилника
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Помощ, мухъл в хладилника

Помощ, мухъл в хладилника

Помощ, мухъл в хладилника

Поддържането на хладилника вкъщи не е никак лесна задача. Отварянето на хладилника няма как да не доведе до замърсяване, разливане на течности, остават петна от храната. Ако останат непокътнати, парченцата храна създават благоприятни условия за развитието на мухъл и плесен.

Те обикновено могат да се забележат около уплътненията на вратите, както и по протежението на рафтчетата. Черната плесен расте бързо, особено през лятото. За щастие почистването на плесен е сравнително лесно с общи домакински препарати.

1. Използвайте обикновена домакинска белина и топла вода за почистване вътрешността на хладилника. Белината убива мухъла и предотвратява разпространението му. Напръскайте с белината и оставете да действа около 10 минути. Избършете с влажна кърпа, изплакнете с хладка вода и след това подсушете.

Важно: Никога не смесвайте белина с почистващ продукт, който съдържа амоняк, защото се създава много опасен газ.

2. Почистете уплътненията на вратата в разтвор на оцет и вода. Не използвайте белина за почистването на тези уплътнения, тъй като гумата може да бъде изложена на риск. За трудно почистващи се места можете да използвате памучен тампон с оцет.

Не забравяйте, че влажните зони са благоприятни за развитието на мухъл. Подсушавайте старателно, особено в областта на уплътненията. Веднъж седмично е хубаво да почиствате хладилника, за да не се образува отново мухъл.

3. Неприятните миризми и мухъл се премахват и със сода за хляб. Изпразнете хладилника и го почистете с влажна гъба, върху която се наръсили содата. След това избършете с чиста вода и подсушете. Ако имате неприятни миризми в хладилника, сложете вътре малък буркан със содата. Содата ще отнеме зловонните миризми.

Проверявайте винаги хладилника си за наличие на стара, развалена храна, която е забравена на някой рафт. Почиствайте остатъците от храна и разлетите течности, за да предотвратите появата на мухъл.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати