Какво представляват антиоксидантите

Какво представляват антиоксидантите

Антиоксидантите са вещества, които обезвреждат свободните кислородни радикали, наречени оксиданти. Оксидантите се получават в тялото в процеса на окисляване на храната, която поемаме с помощта на кислорода от въздуха и представляват частици с прикачен атом кислород. Те стават силно химически активни и агресивни спрямо нашите организми.

В малки количества тези свободни радикали са необходими, но когато са в прекалено големи количества защитните антиоксидантни сили на организма не могат да ги неутрализират. Това е така, защото антиоксидантите вещества не са достатъчни за борбата с процесите.

Звучи малко плашещо нали? Е тук е мястото да отбележим, че освен естествените антиоксиданти в организма има друг начин да си набавим полезните вещества. Може да си осигурите достатъчно антиоксиданти чрез разнообразното хранене, в което са включени плодове, зеленчуци и природни продукти.

Вижте къде можете да намерите антиоксиданти:

Витамин А – предпазва организма от респираторни заболявания, поддържа доброто зрение, важен е за укрепването на кожата, костите, зъбите, косата. Съдържа се в животински продукти – черен дроб, мляко, яйца. Някои растения съдържат каротин, който след усвояване организма превръща във витамин А. Това са домати, моркови, зелен лук, тиква, кайсии и др.

Какво представляват антиоксидантите

Витамин С – Укрепва общото състояние на имунната система, защитава от стрес и канцерогени, помага за намаляване на холестерола. Високо съдържание на витамина има в киви, грах, ананас, домати, салатни зеленолистни зеленчуци, спанак, цитрусови плодове, картофи, ряпа, пъпеш.

Витамин Е – подобрява усвояването на витамините А и С. Засилва имунната система, предпазва белите дробове от замърсявания. Липсата на витамин Е може да доведе до безплодие и спонтанни аборти. Съдържа се в авокадо, зехтин, зърнени храни, семена и ядки.

Селен - заедно с витамин Е забавят процеса на стареене. Едновременната им употреба усилва действието им. Селенът предпазва от някои видове тумори. Съдържа се в зърнени храни, мляко, яйца, броколи, чесън, кафяв ориз.

Цинк – контролира и направлява метаболитните процеси. Липсата му може да доведе до депресия, нарушена обмяна на веществата, апатия и раздразнителност. Яжте телешко и пилешко месо, яйца, ядки, морски храни, зърнени храни.

Мед – важен за функционирането на имунната система. Заедно с цинка и витамин С помагат за еластичността на кожата. Важен е за развитието на костната система. Хапвайте черен дроб, морска храна, гъби, ядки, варива и зърнени храни.

Рейтинг

5 5
4 3
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати