Белите или червените меса са по-полезни

Белите или червените меса са по-полезни

Консумацията на месо датира от зората на цивилизацията. Още в древността хората са ловували, за да се изхранват. Въпреки че днес ловът е едно от най-предпочитаните хобита сред мъжете, той не е средство за препитание, а по скоро за забавление. Почти няма домакинство, на чиято трапеза да не присъства месото.

Спорът дали червеното, или бялото месо е по полезно се свежда до факта как те оказват влияние върху човешкото здраве. Първото, което трябва да изясним е кое месо е червено и кое бяло.

Диетолозите определят като червено месото, което произхожда от всички видове бозайници. Докато кулинарните експерти, определят като такова това, което има червен цвят преди термична обработка.

Цветът на бялото месо се дължи на липсата на миоглобин в него, това е месото на всички домашни птици (с изключение на патица и гъска), телешко, риба, морски дарове и месото на всички влечуги.

Здравните експерти и практикуващите лекари препоръчват бялото месо, поради по-ниското съдържание на мазнини в него, приемат го за по-здравословно, тъй като то не повишава нивата на холестерола в кръвта. Месото от рибата е богато на омега-3 мастни киселини, който са доста полезни за костите и мускулите.

Белите или червените меса са по-полезни

Червеният цвят на месото се дължи на наличието миоглобин, който е кислородосвързващ протеин, когато този протеин се комбинира с кислород, действа като авариен източник на кислород за организъма. Миоглобинът често се среща в мускулите на животните и за това тези, които се използват по-често са тъмно оцветени. Като типичен пример може да бъдат дадени краката на пилето и бялото му месо.

Червеното месо се счита за богат източник на протеин и желязо, но и често се свързва с рискове за здравето. Смята се, че желязото открито в червеното месо, спомага за развитието на ракови клетки, който допълнително се стимулират от производството на канцерогени.

Преработено месото също се натоварва с натриев нитрит, който е известен причинител на рака. Консумирането на червено месо се смята също като предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, хипертония и артрит.

Червеното месо е свързано и със сърдечно-съдовите заболявания, поради наличието на наситени мазнини в него, които повишават нивото на холестерола в кръвта. Друга група учени смятат, че когато миоглобина и хемоглобин молекулите се свържат след поглъщане произвеждат канцерогенни в червата.

Бяло месо или червено месо, в крайна сметка това е решение, което човек сам взема за себе си.

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати