gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Златните принципи на китайското хранене

Златните принципи на китайското хранене

Китайска кухня
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Още преди 2 500 години китайските учени са започнали да анализират подробно и многоспектърно храната и нейният ефект върху организма ни. Днес вече са достигнали до изводи, които изграждат принципите на тяхната система за храненето. Тя включва специализирани съвети как да избираме храната си, как да я съчетаваме и консумираме.

Китайските традиции учат да се набляга в менюто на: ориз, бобени растения, соя, зеленчуци /особено със зелен цвят/ и повече плодове, за да бъде храненето здравословно.

Въпреки това обаче, възрастните хора не трябва да прекаляват с консумацията на сурови зеленчуци и плодове, защото те въздействат охлаждащо и отслабват храносмилателната система; могат да причинят подуване на корема; да подействат разхлабително и да „изсмукат” енергията ни.

Яденето на месо, морски дарове и яйца трябва да бъде дозирано - по по-малко и съчетано с зеленчукова гарнитура. Месото трябва да бъде фино обработено: смляно или тънко нарязано. Приемът му 3-4 пъти на седмица е напълно достатъчен.

Лютите или прекалено мазни храни „прегряват” храносмилателната система и е добре да се избягват. Те са считани за основен фактор за получаването на запек, диария и дори акне.

Особено значение има с какво настроение пристъпваме към готвенето и храненето. Не бива да сме емоционално разстроени или силно стресирани.

Добре е да избягваме да се докосваме до храната преди да сме напълно успокоени - с отпуснати сетива и тяло. За да релаксираме добре от напрежението, може да се използва следното просто упражнение: седнете или стойте прави и дишайте бавно и дълбоко на тихо място.

Китайците често пият 20 минути преди хранене зелен чай, който леко затопля и приготвя организма за предстоящото угощение, още повече ако то включва трудносмилаеми храни като: месо, пържени картофи или такива, които са много люти. Изключително непрепоръчително е да се пият студени напитки по време на хранене.

Храносмилателният процес изисква така наречените „топли условия”, за да разгради по-лесно това, което ядем. Студеното по природа, според китайците, е забавящо и възпрепятстващо и е свързано с причиняване на дискомфорт на стомашно-чревния тракт.

Да не преяждаме! Това е ключово изречение - съвет, който чуваме навсякъде.

Когато преядем, натоварваме не само храносмилателната си система, но и целия организъм. Симптоми на това са: ускореният сърдечен ритъм, изпотяването и др. Според китайската теория за храненето трябва да станем от масата, когато се чувстваме леко гладни.

Зелен Чай

След хранене е желателно да си дадем малка почивка и да не хукваме направо към умствено усилена или тежка физически работа. Добре е леко да масажираме коремната област с кръгови движения. Препоръчително е да се прави до десет минути.

Всеки, който е напускал ресторант в Китай, може да чуе как персоналът му благодари и след това да добавя: „Man zou”, което означава „Ходи бавно”.

В това се влага идеята, че след хранене всеки има нужда от бавна, безцелна дори, разходка, за да даде възможност на тялото си да асимилира правилно яденето в състояние на движение, но и на добро общо настроение.

Основен принцип на доброто хранене, според китайците, е и добрата закуска. Трябва да се научим да се храним най-обилно сутрин, а през деня да намаляваме количеството поета храна, което да бъде най-малко на вечеря.

Непременно трябва да създадем график на храненията си, така че организмът ни да привикне към него. Също както при съня или периода на активност, нашето тяло реагира и дейността му се улеснява от точно фиксирани часове на работа.

Друг важен съвет е да не пием прекалено много течности, а това да се случва само при чувство на жажда. Според китайската медицинска теория пиенето прекомерно, на какъвто и да е вид течности, води до отслабване на храносмилателната система и бъбреците. Първо, всяка течност преминава през храносмилателен процес, което ако се случва често, обременява и трайно отслабва храносмилането по същия начин, както това правим, когато преядем.

Второ, излишното количество течности не просто се изхвърля чрез пикочния мехур- за обработката му са били натоварени преди това бъбреците.

За разлика от онова, което сме свикнали да мислим заради комерсиализираното представяне на темата за здравословния живот, в китайската теория за хранене млечните продукти не са особено добре приети. Прясното, киселото мляко и сиренето не са най-удачният източник на калций, нито са най-здравословният. Ако ядем много млечни продукти, особено прясно мляко, може това да причини лепкавост на червата, алергии и др.

Най-важният „златен” принцип от всички изброени обаче е: избирайте храната си според сезона и заобикалящата ви среда!

Традиционната китайска медицина съветва да живеем в пълна хармония с природата, където се намираме и да се съобразяваме кой цикъл/сезон природно преобразяване е започнал.

Това означава да подбираме и да ядем пресни, произведени в близост до мястото, където живеем, храни. Зеленчуците или плодовете, израснали в отминал сезон, които са били пакетирани още неузрели и транспортирани от далеч, са деенергизирани и не са изобщо здравословни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати