Съхранение и консервиране на боб, грах и леща

Фасул

Зрял фасул и леща

Зрелият фасул и лещата можете да съхранявате на хладно и тъмно място в затворен съд. По този начин ще запазите продуктите годни за консумация за около година. Ако искате да консервирате леща и зрял боб, те трябва да са предварително сготвени.

Зелен фасул

Зеленият фасул се консервира. Той не бива да е престоял прекалено дълго преди да започнете процеса на консервиране. Ако искате да го съхраните за дълго време с цел приготвяне на ястие с него, технологията е следната – пълните буркани с нарязани предварително шушулки на парчета с големина 3 см и на всеки буркан добавяте по 1 ч.л сол, наливате вода и варите около 60 – 70 минути (зависи от големината на зърната).

Зелен Фасул

Ако искате да консервирате боба за салата, трябва да бланширате целите шушулки за около 3 минути и след това веднага да ги охладите в студена вода, след като е изстинал го нареждате в буркани и го варите по същата технология, както този за гозби. Разликата е само в това, че шушулките се нареждат цели.

Грах

За съхраняването на пресен грах е необходимо неговото замразяване, за да се запази съдържанието на захар, предпазващо го от превръщане в нишесте. Друг начин за съхранение е бланширането на граха за една или две минути и последващото му замразяване.

За да консервирате грах, трябва той да е млад, шушулките да са здрави и чисти. Грахът, който смятате а консервирате, не бива да престоява повече от ден. Оронвате грахчетата от шушулките, като внимавате да не ги нараните. Трябва да бъдете внимателни и прецизни при този процес.

Грах

След това хубаво го измивате и го оставяте да постои в студена вода. Можете да отделите големите зърна от дребните, но не е задължително условие. Следващата стъпка е бланширането. В кипяща вода слагате сол, която е около 5 г на литър вода, добавяте граха, оставяте да поври около 3 минути.

Тук вече всичко зависи от големината на зърната. След като го извадите от кипящата вода го поливате със студена вода. След като се охлади, го насипвате в буркани и го заливате със горещ разтвор – на литър вода, сложете 20 г сол.

Напълнете буркана около 1.5 см от горния му ръб. Затваряте бурканите и ги слагате да се стерилизират. Продължителността на процеса продължава в зависимост от големината на граха, но не повече от 80 минути.

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати