Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на канелата

Полезни свойства на канелата

Канела и чай

Канелата е популярна подправка за пайове, сладкиши, която има доста силен аромат. Оказва се, че освен качествата си в готварството, канелата има и полезни свойства за нашия организъм. Разбира се, тези полезни свойства няма как да бъдат извлечени, ако похапваме тестен десерт с канела, в който има и подобаващо количество захар.

За да можете да извлечете всички полезни качества на тази сладкарска подправка, е необходимо да добавяте всеки ден по щипка канела в чаша сок, например. Не мислете, че ще усетите нещо неприятно или че сокът ще придобие особен вкус. Само щипка няма как да промени вкуса на това, което консумирате, но пък ще успее да ви добави необходимите за вашия организъм полезни съставки, които съдържа канелата.

Ако пък сте любител на вкуса й, ще можете да се научите да закусвате всяка сутрин с филия намазана с мед и поръсена с канела. Комбинацията между двете може да ви помогне при различни проблеми със сърцето. При продължително спазване, ще успеете да свалите и нормализирате холестерола си, както и да намалите сериозно възможността от получаването на сърдечен удар. Комбинацията на мед и канела помага на сърдечния мускул да укрепне и да стане по-здрав.

Други свойства на канелата са свързани със стомашно-чревния тракт – има диуретично действие, освен това помага и за проблеми с черен дроб и бъбреци, укрепва нервите и поддържа доброто настроение. Доста често се използва за преодоляване на настинки, но при наличието на висока температура се избягва.

Мед с канела

Канелата може да окаже положително влияние на хората страдащи от диабет тип 2. Но независимо от добрата оценка на сладкарската подправка, добре е първо да се консултирате с вашия лекар, защото всеки случай е индивидуален. Същият съвет може да се отправи и към бременните жени – канелата в по-големи количества има свойството на маточен стимулант.

Ароматната подправка може да помогне дори при проблеми с килограмите – нужни са ви чаша гореща вода, мед и канела като медът е 2 пъти повече от канелата (1 ч.л. канела - 2 ч.л. мед). Трябва да добавите канелата към водата, след което да изчакате 30 минути и да добавите меда. Прибирате чая в хладилник и на следващата сутрин изпивате половината от количеството преди закуска. Другата част от чая се изпива вечер – непосредствено преди лягане.

Ако обичате вкуса на канела, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:

- канелени рулца;

- или греяно вино с канела;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest