Характерни черти на турската кухня

Турски шишчета

Каквото и да се каже за турската кухня, няма да бъде достатъчно. У нас тя е доста добре позната и голяма част от ястията са много обичани и харесвани. В нея се преплитат разнообразни вкусове и много съставки като основната причина да бъде толкова интересна се крие в разположението на Турция в чисто географски план.

С какво закусват в Турция? Ако в България повечето хора пропускат да закусят, защото закъсняват за работа, нямат възможност да си приготвят, успали са се, не се чувстват гладни и т.н., то в Турция закуската е задължителна. Най-често се сервират хляб, маслини, краставици, домати, овче сирене. Добре позната там е и супата от нахут, с която се похапва и много хляб. Като за закуска звучи доста обилно, но пък точно там е магията на турската традиционна кухня – много избор, различни вкусове.

Зеленчуците се приготвят не само като гарнитура. Добре познато е ястието имамбаялдъ, което съдържа лук и патладжани, чесън и домати. Тази гозба се сервира студена. Риба и морски дарове също често се похапват, като най-често се сервира хамсия. Този вид риба може да се приготви по най-различен начин, като най-популярните гозби с нея са ъзгара, тава, пилаф. В някои част на Турция приготвят и сладко от хамсия.

Ако това не е разнообразие, тогава кое можем да наречем определим като такова?

Имамбаялдъ

Много често на турската трапеза ще забележим предястията – те са толкова много и разнообразни, че дори има заведения в Турция, където се предлагат само такива кулинарни изкушения – тиквички с млечен сос, извара от овче мляко, пастет от хайвер на треска, сармички и др. Това, че има изобилие от предястия съвсем не означава, че основното е незабележимо.

Турската кухня е позната по цял свят с прекрасните си гозби, в които обикновено има месо. Небезизвестният турски кебап, риба и морски дарове и много агнешко и телешко месо – знаете, че коранът им забранява свинско, но това не пречи турската кухня да се смята за една от най-вкусните по цял свят. Традицията в Турция повелява, когато човек се храни, той да бъде отдаден само на това – не се бърза, целта е да се усетят всички вкусотии, които са приготвени и всеки да се нахрани спокойно.

Баклава

А приготвянето на храната отнема много време – почти няма рецепта, която да бъде бърза, но всички приготовления са в името на добрия вкус и последващото удоволствие от храненето.

Чийкюфта са кюфтета от телешко месо и булгур – те са много обичани и често присъстват на масата. Ашуре е друга магия, която е характерна за турската национална кухня. Съдържа грах, боб, смокини, шамфъстък, сушени плодове, захар и орехи.

Ако ще си говорим за сладкиши, няма как да пропуснем баклава – този страхотен сладкиш е популярен много и в нашата кухня. Освен това за десерт се сервират кадаиф, плодове. Като алкохолна напитка най-често се пие анасоновата ракия раки, която турците разреждат с вода, за да се получи т.нар лъвско мляко.

Източни подправки

Чаят и кафето също са част от кулинарната традиция. Чаят е нещо повече от традиционна напитка – сервира се в малки чашки, силно подсладен. Пие се постоянно, дори е трудно да се каже по кое време, но като цяло винаги, когато има време и възможност, турчинът ще предпочете чай вместо кафе. Традиционното турско кафе се прави в джезве и може да се приготви по три начина – с много захар, със средно количество или горчиво. Сервира се в мънички чашки, които нямат дръжки.

Всъщност най-правилната дума, която описва турската кухня е изобилие – много храна, която е приготвена с внимание и удоволствие и която се консумира също с много внимание и удоволствие. Турската кухня е богатство и си заслужава да бъде разучена и опитана от всеки.

Рейтинг

5 2
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
fidana
fidana
29.08.2015 16:06
ok mn vi blag
2
0