Сладоледът - от 2000 години до днес

Сладолед

Кой вече си представя, че животът му може да премине, без да се докосне до сладострастния мразовит деликатес, наречен сладолед. Всъщност историята му започва още от китайците, които се научили да правят вълшебството преди 2 хиляди години. Автентичният китайски сладолед представлява раздробен лед, приготвен от сладък сироп, полят с фруктова глазура.

Такъв десерт и днес може да се намери, нарича се просто плодов. Тези, които са гледали филма "Мемоарите на една гейша", сигурно си спомнят за това замразено изкушение.

Арабите пък напомнят, че изтънченият вкус на лед със сироп и плодове с добавка на най-различни екзотични аромати те са споделили с жителите на Сицилия още през IX век, а сега това популярно сицилианско лакомство се нарича granita. Приготвянето на съвременния сладолед обаче започва в САЩ, където създават за целта специални сладолед машини. След това лакомството се произвежда с разнообразни вкусове, в различни цветове и с най-невероятни добавки.

Сладолед с горски плодове

Описание на приготвянето на домашен сметанов сладолед може да се намери почти във всяка кулинарна книга, може да си го направите и без специални съдове. Но да се хвърля толкова труд за нещо, което всеки би купил от кварталния павилион, едва ли си струва.

Струва си обаче да се пробвате в направата на т.нар. десерти сънди, измислени пак от американците, където по вълшебен начин се съчетават лед и пламък - сладолед с най-различни спиртни напитки. За целта е нужно да положите повече усилия, но пък резултатът наистина е забележителен. Като начало купете какъвто и да е сметанов сладолед и го сложете във фризера, докато измислите с какво да го "размразите".

Десертът има любопитна история - когато заради най-благочестиви цели властите на щата Масачузетс забранили на своите граждани да пият по празниците алкохолни напитки, собствениците на барове изпаднали в ужас. Но спасението дошло с десерта, наречен сънди - "неделя".

Сметанов Сладолед

Това бил сладоледът, украсен с плодове, сладки и орехи и щедро полят с алкохолен сос. Дори много щедро. Но това вече не е напитка, нали? С благословията на местните власти оттогава всеки можел да си приготви такъв десерт.

Пропорциите са по желание, "поливката" - по вкуса. Традиционният сънди се прави от сметанов сладолед и ягоди и се полива с шери. За отбелязване е, че шоколадовият сладолед особено добре се съчетава с ром, ореховият - с ликьора "Бейлис", сметановият се превръща във вълшебство с "Кюрасао" или с "Калуа", банановият и кокосовият - с вариациите на пиня колада, но основното е да си развихрите фантазията.

Освен всичко друго да не забравяме, че съчетанието от сладка прохлада с разгаряща субстанция е нежен афродизиак в любовните дела.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
:)))За произхода на любимото на много хо
:)))За произхода на любимото на много хо
25.04.2013 09:55
й;кй
0
0
:)))
:)))
25.04.2013 09:43
ето пълна и логична информация за сладоледа
0
0
:)
:)
25.04.2013 09:35
На мен ми е безкрайно интересно да разбера, как са правили лед преди 2000 години и кеде са го съхранявали??? Някой ако знае да каже :)
0
0
yulian
yulian
27.07.2011 14:29
Как се прави този сладолед ?
0
0