gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трайност на олиото и маслото

Трайност на олиото и маслото

Мазнини

Олиото трябва да се съхранява на тъмно – така ще запази качествата си по-дълго време. Ако го съхранявате на светло, пряката светлина ще повлияе зле на свойствата му.

То пак ще бъде годно за употреба, но няма да е толкова полезно за организма, колкото ако го съхранявате по правилния начин.

Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса. Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време.

Масло

След отваряне олиото е добре да се съхранява в хладилник. Най-добре е ако съхранявате олиото в стъклена бутилка. Олиото се съхранява от 5 до 10 месеца.

За да съхраните олиото по-дълго, можете да пуснете на дъното на бутилката пет зърна боб. След като отворите бутилката с олио, трябва да я изразходвате за около месец.

Олиото е основен източник на мастноразтворимия витамин Е, който е антиоксидант, защитаващ организма от атеросклероза и болести на сърцето.

Трайност на олиото

Витамин Е е важен за имунната система, черния дроб, половата и ендокринната система. Той влия добре върху паметта. Друга полезна съставка на олиото са ненаситените мастни киселини.

При силно нагряване на олиото то губи полезните си свойства, затова е добре да го използвате предимно за овкусяване на салати.

Кравето масло е полезно за организма, стига да не се прекалява с количеството. Прекаляването с маслото се отразява зле на организма. Маслото се усвоява на 96 процента благодарение на ниската температура на топене на млечната мазнина.

Маслото съдържа важни витамини – витамините А, Е и D. Маслото съдържа около 20 процента вода, освен това – белтъчини и въглехидрати, както и минерални вещества.

Срокът на съхранение на прясното масло в хладилник е 15 дни. При температура 0 градуса маслото се съхранява един месец, а във фризера – два месеца.

Понякога в кравето масло се добавя сол за удължаване на срока на съхранение. Такова масло може да се съхранява три месеца в хладилник. Ако в маслото са добавяни консерванти, просто трябва да се погледне срокът на съхранение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Димитров
Иван Димитров
20.08.2014 12:22
След като е известно, че олиото променя качествата си под въздействие на светлината, защо бутилките в които се съхранява не са направени от тъмна пластмаса? Преди много години стъклуните бутилки за олио бяха от тъмно зелено стъкло.
4
0