gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредно ли е алуминиевото фолио

Вредно ли е алуминиевото фолио

Готвене в алуминиево фолио

Алуминиевото фолио е незаменим помощник в кухнята. С негова помощ лесно и здравословно се приготвят месо, зеленчуци и риба, без да се използва излишно количество мазнина.

Приготвените във фолио продукти стават крехки и ароматни. Достатъчно е да сложите продуктите във фолиото, да добавите подправките и няколко капки мазнина и след няколко минути във фурната ще се получи ароматно и вкусно ястие.

Когато се използва алуминиево фолио за запичане на продуктите, отпада необходимостта от дълго чистене на загорелите мазнини по тавата.

алуминиево фолио

Алуминиевото фолио се използва като капак за тавите, когато не искате ястието във фурната да се препече. Достатъчно е да покриете тавата с парче фолио, за да предпазите ястието или сладкиша от прегаряне.

Алуминиевото фолио е удобно за съхраняване на готови вече ястия – достатъчно е да покриете с него тавата, и да я сложите в хладилник, за да не се разпространява миризмата от това ястие върху останалите продукти.

картофи във фолио

Алуминиевото фолио, както е ясно от наименованието му, съдържа алуминий.

Топлинната обработка на продукти, които съдържат киселина – например домати, не е безопасна от здравословна гледна точка, ако се прави във фолио.

При приготвяне на продукти, съдържащи киселина, във фолио, се получава проникване на алуминий в продуктите. Високите нива на алуминий са вредни за човешкия организъм.

Излишъкът на метали в организма води до нарушаване на работата на нервната система, може да предизвика заболяване на бъбреците и на други важни органи.

Излишъкът на алуминий се отразява зле на нервната система и на мозъчните клетки и според някои изследвания може дори да предизвика болест на Алцхаймер.

Алуминият може да се отлага в тъканите и след известно време да стане причина за заболяване на мозъка. Излишъкът от алуминий може да предизвика обриви по тялото, разстройства на стомаха и да причини увреждания на костите.

Но ако не готвите абсолютно всеки ден домати и подобни продукти, които съдържат киселина, в алуминиево фолио, нямате основания да се притеснявате за здравето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Димитър
Димитър
27.08.2014 20:02
"Алуминиевото фолио, както е ясно от наименованието му, съдържа алуминий."

Бе то и желязо съдържа...
0
0
Л.Камчев
Л.Камчев
12.07.2013 01:39
Я сега някой да каже какво да правим с алуминиевите тавички, тенджерки и т.н. съдове ;) Аз отдавна съм спрял да употребявам всякакви съдове и прибори от алуминий, а фолио ползвам само в краен случай.
0
0
Танта
Танта
04.02.2013 19:44
Благодаря за инфото. Значи, червените меса, доматите и други киселинни продукти е по-добре да се готвят без алуминиево фолио. А аз досега винаги съм приготвяла телешко и агнешко във фолио, без да се замислям за отлагането на алуминий в храната :((( Но по-добре късно от колкото никога, е казал народът :)
0
0