Киноа - богатството на инките

Киноа
Закачалка за торби за боклук-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
16.15 лв.
Виж ››

Няма никакво съмнение, че киноата е играла основна роля във великата цивилизация на инките. Смята се, че са я считали за свещено растение. Включвали я в религиозните празници, а първата бразда за засаждане била правена със специален златен предмет, в началото на всеки сезон за сеитба.

Пръв вождът хвърлял зърната, поставени за съхранение отново в златен съд. Когато се заселвали на ново място, инките посаждали първо семена от киноа, защото ги смятали за родоначалници на града.

Историците приписват част от успеха на империята на инките на способността им да изхранват не само себе си, но и завладените от тях племена. Чрез мъдрото отглеждане, правилното съхранение и подобаващото разпределение на храната, съставена главно от киноа, инките са били в състояние да поддържат своята империя. Другите важни храни, включени в менюто им, били картофи и царевица.

Киноа представлява едногодишно ядливо растение с широки листа. Често се определя като зърнена култура, но е родственик и на спанак, цвекло и лобода. Листата и семената му се консумират.

Рецепти с киноа

Киноа се нарича още „златото на инките” и „царицата на зърнените култури”. То не случайно е избрано от древната цивилизация на свещено. Освен че ги е запазило живи, дори във времена на глад за останалите народи, киноата дава и много ползи за организма на консумиращия.

Това е така поради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност и липсата на глутен. Това растение дава всички хранителни съставки, нужни на човек за правилно, балансирано и здравословно хранене.

Дори човек да спре да яде животинско месо, както понякога се е налагало на инките, поради недостиг, киноата се е явявала като необичаен пълен източник на качествени протеини, съдържащ всичките незаменими аминокиселини.

Дори пшеницата и ориза не могат да се мерят с нея, тъй като не съдържат всички необходими компоненти. Друг плюс е съдържанието на фибри. Днес е доказано колко важни са те за правилното и безпроблемно функциониране на нашите черва. Фосфорът, желязото, магнезия – още важни елементи, съдържащи се в киноата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васил Енев
Васил Енев
31.03.2013 12:04
Производител съм на земеделска продукция .Удивен съм от качествата на киноа.Бих закупил семена за експериментално пройзводсто.Посъветвайте ме от къде .
2
0