gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Колбаси с конско вместо телешко масово у нас

Колбаси с конско вместо телешко масово у нас

Конски суджук

Скандалът с нерегламентираното влагане на конско месо при производството на полуготови храни и колбаси продължава да се разраства.

Засегнати са почти всички държави на територията на Европа, непрекъснато расте и броя на продуктите, в които е открито съдържание на конско месо.

След получената нотификация чрез системата за съобщаване за храни и фуражи (RASFF) Българската агенция по безопасност на храните пое ангажимента да изпрати повече от 100 проби за ДНК анализ до различни европейски лаборатории само през месец март 2013г.

Колбаси с конско

Резултатите от първите изпратени 25 проби са получени по-рано тази седмица. Според данните на немската лаборатория, която ги е изследвала нерегламентирано наличие на конско месо е открито в четири от взетите проби.

Продуктите, в които е открита следи от конска ДНК, са на две от големите месопреработватели на българския пазар.

В месни продукти и колбаси на карловската фирма „Бони“ АД и на петричката фирма „Мес Ко“ ЕООД са откритите следи от конско месо. Вече са предприети действия въпросните партиди с конско, вместо телешко месо, да бъдат изтеглени от търговската мрежа.

Колбаси с конско вместо телешко масово у нас

Според експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) глобите, които ще бъда наложени на въпросните производители ще бъдат, максималните разрешени по-закон, в размер на 10 000 лв.

По-важния въпрос, на който инспекторите от БАБХ се надяват да открият отговор е дали месопреработвателите са знаели, че месото, което влагат в производството, е било конско или са били заблудени от доставчиците си.

БАБХ продължава със засилените проверки в търговската мрежа, като междувременно ще подготви информационна нотификация до страните-членки на Европейския съюз, чрез системата RASFF.

Според д-р Йордан Войнов, шеф на БАБХ, няма поводи за безпокойство от страна на гражданите. Продуктите на двете фирми в никакъв случай не представляват опасност за човешкото здраве и не са опасни за консумация.

Причината за изтеглянето им от търговското мрежа е подвеждащото съдържание отбелязано на етикетите им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати