gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Приготвяне на домашни бебешки пюрета

Приготвяне на домашни бебешки пюрета

Хранене на Бебе

Като имаме предвид качеството на предлаганите хранителни продукти на пазара за възрастни, то можем да си представим колко са качествени и бебешките храни. А няма по-добра храна за вашето бебе, от домашно приготвената и тази, направена с много любов.

Когато решите да приготвяте домашни пюрета за вашето бебе, имайте в предвид, че е добре в храната на бебето да се въвеждат нови плодове и зеленчуци, 2-3 пъти в месеца. Така постепенно ще разнообразявате вкусовите навици на пеленачето.

Ако първоначално то не хареса нововъведението, не се отказвайте от предлагането му. Опитвайте няколко дни, но ако детето не привикне, забравете за определената храна за месец-два, след което отново опитайте.

Бебе

Много пъти сме виждали във филми и реклами, как майката опитва от храната на детето, след което то само пожелава и копира от нея. Това се нарича принципа на папагала и е напълно приложим при всяко бебе.

Важното е да създадете положително отношение на детето към сядането на масата и храненето. Нека процесът на хранене се струва неустоимо привлекателен за него. Ако е необходимо, сменете храната на цялото семейство към по-здравословна, за да може мъникът с охота да си взима от нея.

Ябълково Пюре

Тук ще намерите идеи за най-любимите и полезни домашни бебешки пюрета, подходящи за малчугани за след 6-ия месец.

Пюре от ябълки и круши

Продукти: 2 ябълки (нарязани на дребно), 2 круши (зрели, почистени и нарязани, 150 мл вода.

Спаначено пюре

• Изберете по-сладки сортове ябълки, за да не добавяте захар към плодовете.

Начин на приготвяне: Плодовете трябва да са много ситно нарязани. Поставят се в дълбок съд и се заливат с вода. Кипват се за 5-6 мин., да омекнат, след което се пасират, до получаването на пухкава смес.

Това пюре ще стигне за 4 порции. То е най-доброто при процеса на захранване. Избраните плодове подпомагат усвояването на калция и стимулират добре работата на червата.

Спаначено пюре

Продукти: 100 гр спанак, 2 с. л. оризова каша, 1 с. л. зехтин.

Начин на приготвяне: Спанакът се изчиства от дръжките и се изплаква обилно с вода. Реже се на ситно и се задушава в малко вода. Пасира се и се смесва с оризовата каша. Към него се добавя зехтина и се доварява до готовност. Ако стане прекалено гъсто, разредете с адаптирано мляко.

Направеното пюре е за 2 порции. Изключително полезно е за през пролетта и лятото. Спанакът съдържа желязо, минерални соли и витамини А и С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мартина Тракова
Приготвените в домашни условия пюрета се съхраняват в хладилник за не повече от 48 часа.Както и всички останали.
1
0
Радомира Михайлова
Аз домашните не ги оставям изобщо, а купените само до другия ден, ако остане нещо.
2
0
Радомира Михайлова
Правя през ден домашно пюре на моето бебе и се получават страхотно. Споменатите тук не съм ги правила, но със спанак мога да кажа,че го правя с картоф, масло и мъничко прясно мляко. Много го харесва така.
За плодовите пюрета не е задължително чак пък на много ситно нарязани. След като се сварят се пасират все пак. На много ситно ги правя, ако нещо съм се забавила и ми трябва много бързо да се свари.
0
1