Фруктозата - новото лице на Бялата смърт?

Плодова захар

Фруктозата или както е по известна – плодовата захар, доскоро се приемаше за здравословната алтернатива на бялата захар. Трудно ще срещнете човек, който да е в състояние да устои на ледена диня в горещите летни дни или на порция от любимите си плодове.

Завладени от манията за здравословно хранене, все повече хора напълно се отказват от консумацията на рафинирана захар и я заменят с естествената й алтернатива – плодовата захар.

Захар в динята

Но дали неограниченото консумиране на богати на фруктоза продукти (като мед, плодове, подсладени напитки) е толкова безопасно колкото ви се струва?

Действително, фруктозата е една приемлива алтернатива за хората, които страдат от диабет или други пациенти с непоносимост към основните видове захари.

Все по-широка е употребата й в диетичното хранене и индустрията. Безспорно една от основните причини за това е, че освен възприемана като здравословна, фруктозата е и вкусна.

Консумацията на банани или мед е много добър и бърз начин за възстановяване на енергийните нива и въглехидратния баланс след тежък физически труд или усилена тренировка. Разковничето е да не прекалявате.

Фруктоза

Опасните последствия, които могат да настъпят за вашето здраве при прекаляване с плодова захар са най-различни и никое от тях не бива да се подценява.

Едни от най-изявените симптоми на пренасищане с фруктоза е трайното забавяне на чернодробния метаболизъм и общо усещане за отпадналост. Хората, които са склонни да прекаляват с консумацията на плодова захар може да усетят състояния подобни на махмурлук, дори лека замаяност.

Редица авторитетни медицински изследвания потвърждават, че повишената консумация на фруктоза може да доведе до възникване на различни чревни интоксикации. Става дума за натравяне в резултат от бактериална инфекция. Патогенните бактерии отделят отрови – т.нар. липополизахариди.

Мед

Според гастроентеролози твърде високият прием на плодова захар може да доведе до развитието на дисбактериоза на чревната флора или до повишена чревна пропускливост (отслабена защита на тъканта срещу вредни микроби.

Твърде честия прием на фруктоза под формата на подсладени напитки и мазнини може да доведе до доведе до развитието на чернодробни увреждания и дори да отключи развитието на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб или дори фиброза.

Доказано е, че при диабетици от II тип, прекомерното употреба на фруктоза може да доведе до нарушения във функционирането на някои неврони и оттам до влошаване на дълготрайната памет. Причина за това е възникналия недостиг на инсулин.

Избор на фруктоза

За разлика от декстрозата, фруктозата ускорява развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Допълнителни изследвания я свързват и с повишен риск от развитието на „царската“ болест – подагра. При пациенти, които поемат твърде големи количества плодова захар се наблюдават повишени нива на серумен белтък в урината и пикочна киселина.

Може да се наблюдава и повишение на нивата на креатинин, както и забавяне на неговото освобождаване. Подобни резултати са симптоми на бъбречна недостатъчност.

Често на фона на всичко изброено до тук се наблюдава и повишено кръвно налягане. Също така може да се наблюдава и изменения и увреждания на бъбречните клетки, както и увеличено тегло на бъбреците.

Както често казват учените: „Разликата между лекарството и отровата е в количеството“. Ключът на здравето и дълголетието не е в непрекъснато лишение или пълното избягване на цели групи храни и хранителни вещества, а в умерената им консумация. Наслаждавайте се на любимите си плодове и подсладени напитки – просто не прекалявайте!

Рейтинг

5 2
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Петър
Петър
05.06.2013 17:32
Прекаляването и с най-полезното нещо е опасно! Консумирайте всичко, но не прекалявайте с нищо.
0
0
Uther
Uther
06.05.2013 09:22
Много глупава статия. Няма как да прекалиш с плодове. Стомахът не може да побере толкова. Авторът да прочете за разликата между гликемичен индекс и гликемичен товар и после да вади генерални заключения за "вредата" от плодовете. За изолираната фруктоза е вярно.
0
0
Тодорова
Тодорова
05.05.2013 10:47
Е,в общи линии ,тук ,според мен се има предвид изолираната фруктоза.За сладките плодове-то не е и възможно кой знае колко да прекалим с тях-грозде има веднъж в годината,с редица други плодове е същото,а ако ги има целогодишно са със стряскащи цени и качество-тъй,че ,не се тревожете,не сме преяли с ,,вредности"българите!!!
0
0
Sfetulia
Sfetulia
16.04.2013 10:32
Някой май се опитва да ни докаже, че изкуствените подсладители от рода на аспартам и т.н. са по-полезни от плодовете. Поне да бяхте споменали в статията какво разбирате под прекомерна употреба на плодове и зеленчуци. Хайде със здраве и лек, и успешен ден!
0
0
ттт
ттт
15.04.2013 18:49
Охх всичко е полезно в нормални количества и вредно в големи!! .. надали са много тия дето ядат по 2 кила ябълки на ден, че да се притесняваме за захарта, освен ако не искат да отслабнат
1
0
Sundowner
Sundowner
14.04.2013 12:31
Тук нещата са дадени доста по-..нестряскащи. Гледайте "Захарта: Горчивата истина" за да ви настръхнат косите. Фруктозата е изключително опасна в чист вид,извадена от плодове и зеленчуци.
1
1
Дани
Дани
14.04.2013 00:27
Реално погледнато, кое вещество чрез определена храна би могло да се приема в неограничени количества без ефекта от неговото приемане да се превърне в дефект? Няма такова, нали? Още по-малко пък плодовата захар. Не вярвам някой да яде по 1 кг. грозде и още толкова праскови примерно + в добавка вероятно и храни от други групи и да вярва, че се е нахранил много здравословно. Количеството е от огромно значение. Според количеството - може да е много здравословно или пък много вредно и опасно. Изненадана съм, че някой тепърва "открива топлата вода".
0
0
Нефи
Нефи
13.04.2013 20:53
Стевия. Относно полезността/вредата на фруктозата роля играе количеството.
0
0
Адриана
Адриана
13.04.2013 20:51
Пълни простотиии! Хора, осъзнайте се !!!!!!
0
0
Даниела
Даниела
13.04.2013 13:51
Щом и фруктозата е вредна реално погледнато , бихте ли казали какъв изкуствен подсладител е най-подходящ за хората, страдащи от диабет тип 2 ?
0
0