Бананите свалят самолета

Банани

Отдавна отмина времето, когато бананите се продаваха само по Коледа и само в показните магазини. Тогава родителите ни търпеливо изчакваха реда си на опашката и купуваха точно определено количество банани. После носеха скъпоценните плодове вкъщи и наставаше една радост, трудно е да я опишеш.

С годните славата на бананите се разнесе пропорционално с достъпността им. Сега повечето хора са убедени, че вкусния тропически плод, който спокойно може да се купи от коя да е сергия на пазара, е суперхрана. И са прави и не съвсем.

Естествено узрелите банани са изключително полезни. Умерената им консумация осигурява енергия за организма ни. Един банан дневно е напълно достатъчен да покрие ¼ от препоръчителната дневна доза витамин B6.

Освен това месестата им част съдържа изобилие от витамин E и витамин C. Бананите са богати на калций, желязо, фосфор и натрий, който играе изключителна роля за поддържането на здравето на сърцето.

Тогава какъв е проблемът? Всъщност проблемите са няколко. Всички, които спортуват и се придържат към нисковъглехидратен режим на диета трябва да внимават с бананите в дневното си меню.

Транспортиране не банани

Тези плодове са изключително богати на въглехидрати. Съдържащата се в тях захар води до резки колебания в нивата на инсулин в организма. Така вместо да ви засити качествено, бананът просто притъпява първоначалния глад и само половин час след консумацията му сте още по-гладни.

Но главния проблем с бананите е начина им на транспортиране и съхранение. Това, което никой от продавачите на пазара не ви казва, е как тези тропически плодове достигат до сергията му.

Производителите на банани ги берат още докато са зелен.

Импотентност

После бананите се охлаждат до 13 градуса и се поставят в контейнери със защитена газонепроницаема среда. По този начин се транспортират до всяка точка от земното кълбо.

Когато пристигнат в крайната точка на пътуването си те се поставят в газови камери, където само в рамките на няколко дни узряват с помощта на напредъка в химията, физиката и генното инженерство.

И докато естествено узрелите банани съдържат едва ¼ въглехидрати – нишесте и полезна целулоза, то при преминаването им през газова и термична обработка всички въглехидрати в състава им се превръщат в обикновена захар.

Консумацията на насилствено узрели банани не просто не е полезна – тя може да бъде вредна за здравето ви. Освен очевидните недостатъци от консумацията на вредни въглехидрати с висок гликемичен индекс, бананите увеличават вискозитета на кръвта.

Увеличения кръвен вискозитет води до понижаване на кръвоносните потоци (намалено кръвоснабдяване) към отделните части на тялото.

Това води до потенциалната опасност от появяване или задълбочаване на еректилната дисфункция при мъжете, както и до влошаване на състоянието на кръвоносните съдове при хората, които страдат от варикозни (разширени) вени.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Георги Ш.
Георги Ш.
17.06.2013 12:21
Пълни глупости сте написали! Никаква еректилна дисфункция не се появява...от 3 седмици ям предимно банани (2-3 броя) , мед, кисело мляко, домати, краставици и малко зехтин. Напротив, изпълвате се с енергия. Вие яжте скари и мазни манджи и после ми говорете за сваляне на самолета!!!
3
1
аз
аз
09.06.2013 13:07
бананите наистина се обработват в камери не знам с какво ги ръсят или какъв газ има около тях но като пристигнат в склада се вкарват във камери това е факт неоспорим давали са и филм за отглеждането на бананите и да берат се зелени и се опаковат в найлон в който ся дали от бананите или не има газ който ги кара да узряват
1
3
Стефан
Стефан
03.06.2013 21:36
От 3 години всеки ден пия домашен бананов шейк с 2 големи банана, фурми, сурово какао и канела, а следобяд по още 2 банана с малко годжи бери. Незнам за каква еректилна дизфункция говорят тия хорица, но сутрин поне 5 мин. не мога да отида по малка нужда... яжте си бананките и си гледайте кефа!
2
1
Виктория
Виктория
02.06.2013 11:23
По-невярна информация не бях чела никъде!!! Статията е пълна простотия на 99% лъжа и заблуда... Бананите ги били беряли зелени - да, ама това, че после ги били карали да узряват с познанията си по химия, физика и ГЕННО инженерство - това са сълни глупости Бананите, както и всички плодове в различна степен отделят газ, наречен Етан, има сладникав аромат и кара плодовете да узряват, това не е нищо неестествено! Ако искате бананите (или някой друг плод) да узрее, след като е бил набран по-зеленичък, го увийте в найлонова торбичка (може и хартиен плик), затворете я/го добре и от отделеният газ, плодът ще узрее, за по-бърз "ефект", сложете плика на не много пряка светлина Неузрелите банани са предимно наситени с нишесте (скорбяла - сложен въглежидрат, който трудно се разгражда), когато плодъд узрява, замиращите се в него естествени ензими, разграждат скорбялата до ПРОСТИ въглехидрати (глюкоза и фруктова, а НЕ ЗАХАР!!! Но това, че в бананът е станал богат на глкоза, не значи, че има висок гликемичен индекс и ще увеличат вискозитета (гъстотата) на кръвта ви и това ще доведе до намалено кръвоснабдяване и еректилна дисфункция - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! В плодовете има разтворими ФИБРИ, които забавят узвояването на глюкосата и то става постепенно. А тази чиста енергия - глюкозата, отива в клетките за по-нататъшни процеси, без да е било нужно да изразходвате ценна енергия за храносмилане с часове хланата, от която сте я получили и половин до един час след като стесе нахранили обилно с 5-10 банана, сте леки и пълни с енергия Фруктозата пък се запасява за по-къно, когато глюкозата "свърши" :)
5
0
Andrey
Andrey
02.06.2013 10:46
Който е на ниско въглехидратна диета, не разбира нищо от физиология и биохимия и анатомия и екология Логика и Етика и морал и т.н.

който ми яде мазнина(месо, мас, сирене, кашкавал,мляко, зехтин, олио, ядки и семки,) и си мисли че това е храната с която нашия организъм е създаден да просъществува, ще понесе болката от това да бъдеш събуден чрез страдание, понеже всяка стъпка на криво води до изкълчен глезен и падане, закони на вселената са това.

А относно бананите ако ще да са от Марс бананите са в пъти по -добрата храна от всичко изписано отгоре,ако не вярвате бъдете на банани узрели за седмица и не по 1 а по 20-30 на ден и вижте как ще се почувствувате хайде пробвайте стига сте говори ли наизуст.

Малко хора обаче наистина искат да им е хубаво:))))
1
0