gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от червено цвекло бори хипертонията

Сок от червено цвекло бори хипертонията

Сок от червено цвекло
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

За вълшебното действие на червеното цвекло върху човешкия организъм се разказва легенди още от древността. В същото време той е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук.

Най-силен положителен ефект притежава прясно изцеденият сок от червено цвекло. Наскоро британски учени установиха поредното му полезно свойство. 250 милилитра от него на ден са напълно достатъчни за поддържане на нормални нива на кръвното налягане.

Червено цвекло

Всекидневния прием на плодове и зеленчуци е от изключително важно значение за поддържане на доброто и здраво състояние на организма като цяло. Проучването обаче, както и изводите от него, не потвърждават еднозначната полза за здравето от чашата сок от цвекло на ден.

От научна гледна точка чаша сок от цвекло съдържа средно по 0.2 грама нитрати. Това количество се равнява на това в една зелена салата например. Както знаем, вече навлезли в организма, нитратите се превръщат в химично вещество, наречено нитрит, а след това в кръвта в азотен окис.

По презумпция нитратите се смятат за вредни за организма. Поради това учените биват изключително учудени, когато установяват, че полученият азотен окис всъщност разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването.

Цвекло

В историята има много примери как едно вредно нещо в малки количества, всъщност действа благоприятно. Така е и със сока от цвекло. Минималните количества нитрат всъщност водят до големи резултати. Въпреки установеното обаче, все още не се знае дали постигнатото може да се запази в дългосрочен план.

В изследването са включени 8 жени и 7 мъже, с кръвно налягане 140-159 mm Hg. Без да им се позволява да приемат никакви лекарства, борещи хипертонията, те изпивали по 250 милилитра сок от цвекло или вода на ден.

Участниците, консумирали сок, са намалили както систоличното, така и диастоличното си налягане (горната и долната граница) средно с 10 пункта. Ефектът се появявал между 3-тия и 6-тия час след приема, но оставал налице дори след 24 часа.

Нивата се запазили дори и след като съдържанието на нитрати в кръвта се е върнало към предишните си нива, регистрирани преди консумацията на сока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати