Разликата между фетучини, папарделе, гарганели

Видове паста

Италианската паста е представена от много различни видове тестени изделия, някои от които дори не са успели да извоюват голяма популярност извън страната, в която са създадени.

Това не важи за фетучините, които са любими на много хора по цял свят. Фетучини на италиански означава малки ленти.

Те се приготвят от плоски листове тесто, които се нарязват на лентички.

Фетучини

Това е една от най-популярните в Италия форми на паста. Фетучините се приготвят с яйца, като класическите фетучини се правят при спазване на пропорцията едно яйце на всеки 100 грама брашно.

Фетучините представляват дълги тестени ленти, които попиват много сос и затова са любими на много хора.

Фетучините се съчетават предимно с гъсти сосове на основата на сметана или различни видове сирена.

Фетучините се сервират също така и с различни вариации на доматения сос.

Едно от най-популярните италиански ястия с паста е фетучине Алфредо, което представлява фетучини със сос от масло, сметана и пармезан.

Парпаделе прилича на фетучини, но само по това, че се прави от плосък лист тесто, който се нарязва на ленти.

Парпаделе обаче, за разлика от фетучини, са много широки ленти тесто.

Те са няколко пъти по-широки от лентите, които представляват фетучини.

Парпаделе се сервира с гъсти сосове. И докато фетучини се сервира предимно с телешко и пилешко месо, парпаделе се сервира по традиция с дивеч – месо от див заек или от диво прасе.

Гарганели – това е вид италианска паста, която няма нищо общо нито с фетучини, нито с парпаделе.

Тя не се приготвя, като се режат листове тесто на ленти.

Гарганели прилича по форма най-много на пене – това са малки къси, но затова пък сравнително широки тръбички.

Гарганели по традиция се правят ръчно, като се използват различни приспособления за създаването на браздички.

И докато браздите на пене ригате са вертикални, браздите на гарганели са хоризонтални.

Гарганели са традиционна паста за региона Емилия Романя. Тя също, както и фетучини и парпаделе, се приготвя с яйца.

Парпаделе се сервира предимно с гъсти зеленчукови сосове.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати