Коварни сокове изсмукват силите ни след тренировка

Плодови сокове
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Плодовите сокове винаги са смятани за изключително полезни за организма и са били горещо препоръчвани за консумация. Учените обаче обърнаха внимание на един факт, който обикновено се пренебрегва. Приемайки плодов сок, човек поглъща за по-малко от една минута около 150 калории.

Оказва се, че тези т.нар здравословни сокове са истински врагове на доброто и пълноценно трениране – не е полезно да се приемат преди и след самата тренировка.

Причината е следната – соковете са богати на захари, но пък са бедни на фибри, което означава, че захарите ще се абсорбират много по-бързо заради липсата на фибри в течността.

Сокове

Специалистите ни препоръчват вместо да си правим плодови сокове да похапваме плодовете – било то цели или пък нарязани. Освен това напомнят, че най-много фибри се съдържат в кората на плода.

Плодовите сокове не са добра идея за пиене преди и след тренировка и поради още една причина. Пиенето им предизвиква също и захарен срив.

Той се изразява в резките скокове и резки спадове на енергия. Освен това чувството на глад през тези резки промени на енергията е много голямо и е почти невъзможно да бъде контролирано.

Сок от грозде

Вярно е, че соковете са богати на витамини и на минерали, но пък количеството захар, което съдържат не е препоръчително за различните хранителни режими или за поглъщане след тренировка.

Диетолозите ни препоръчват ако искаме да приемаме плодови сокове, то те да бъдат разредени с вода в съотношение 3 към 1 в полза на водата.

Сокът от портокали, например, макар да е много вкусен, има изключително висока киселинност и може да увреди не само зъбния емайл. Ако се пие на гладен стомах, е възможно да влоши състояния като язва или гастрит.

В случай, че нямате подобни проблеми, най-малкият дискомфорт, който можете да почувствате са киселини, вследствие на които не бихте могли да продължите с тренировката си.

Гроздовият сок пък допринася за спада на желязо в кръвта. Това в последствие създава усещане за изтощение и умора на организма, напомнят ни специалисти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати