Ползите от зелени орехчета

Сладко от зелени орехчета

Зелените орехчета се използват за кулинарни и за лечебни цели. Те са много полезни, но са и вкусни. От тях се приготвя сладко и марината, правят се лечебни настойки.

Зелените орехчета се събират през юни. В стадий на млечна зрялост те са около 2.5 сантиметра в диаметър. Ядката е млечно бяла под светлата ципа и е мека, може да бъде прободена с клечка за зъби.

Зелените орехчета съдържат много полезни вещества. Това е витамин С, витамините B1, B2, B3, B8, витамин Е, както и витамин PP.

Освен това зелените орехчета съдържат много ароматни съединения, белтъчини, йод, органични киселини, полиненаситени мастни киселини, флавоноиди, калций, кобалт, калий, магнезий, фосфор.

Зелени орехчета

Зелената кора на тези орехчета представлява ценна лекарствена суровина. Сокът и настойката от тази кора са известни в народната медицина като средство срещу преумора и мускулна слабост.

Смесен с мед, този сок се използва като профилактично средство срещу стомашни заболявания. Сместа от нарязани на ситно зелени орехчета и мед укрепва имунната система.

Прахът, приготвен от изсушените околоплодни ципи на ядките на зелените орехчета помага за по-бързо заздравяване на охлузено.

Настойката от зелени орехчета служи за изхвърляне на глисти от организма. Настойката се приготвя, като орехчетата се разрязват на 4 части, слагат се в буркан от 800 милилитра и се заливат с водка.

Стомашни проблеми

Затварят се добре и се оставят на тъмно и хладно за 1 месец. Течността ще стане тъмна. Тогава настойката е готова и може да се прелее в друг съд, а орехчетата могат да бъдат заляти отново с водка за втора доза.

Настойката се съхранява на тъмно и хладно, в добре затворен съд.

За да изхвърлите глистите от организма си, трябва да се приема по 1 супена лъжица от лекарствената настойка 3 пъти дневно. След 2 дни глистите ще бъдат изхвърлени от организма.

Отварата от зелената кора на орехчетата е полезна при гнойни обриви и екземи. Сокът от зелени орехчета, втриван в кожата на лицето, премахва нежеланото окосмяване при жените.

Възможно е някои хора да развият алергия към зелените орехчета заради веществата, които те съдържат. Зелените орехчета са забранени на хора, които са с повишено съдържание на йод в организма.

Не се препоръчва употреба на зелени орехчета при гастрит, псориазис, невродермит.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати