Отглеждане на босилек
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на босилек

Отглеждане на босилек

Босилек
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
18.00 лв.
Виж ››

Босилекът е едногодишно растение, притежаващо собствена, характерна миризма. Има изправено, разклонено, четириръбесто, късовлакнесто или почти голо, високо 20-60 см стъбло.

Босилекът произхожда от тропичната и субтропична Азия. У нас той се отглежда в градините в цялата страна. Използваемите му части са стрък от босилек и стрък от босилек ронен.

Растението изисква топлина и светлина. Водата също е от съществено значение за доброто му развитие. Необходима е и високата почвена влажност при покълването на семената, при развитието на първите същински листа и по време на бутонизацията. Самата почва трябва да е богата на хумус.

Обработката на почвата, в която ще се отглежда босилекът, изисква обилно торене с оборски тор - 4-5 тона, и 30-40 кг суперфосфат на декар през есента, преди дълбоката оран.

Тя е от съществено значение за културата, особено ако се приложи директно засяване. Извършва се 30-40 дни преди сеитбата на семената или засаждането на разсада.

босилек с саксии

Размножаването на босилекът се осъществява по два начина - чрез директна сеитба и чрез разсад.

Директната сеитба се извършва началото на март - за по-топлите райони, до средата на април - за останалата част на страната. Босилекът е много чувствителен към ниските температури. Младите растения могат лесно да загинат.

Семената се смесват с пясък 1:3 и се засяват на дълбочина 0, 5-1 см. В земята се поставят ръчно или със сеялка. Разстоянията в редовете са 20-25 см, а между тях - 45-60 см. След сеитбата семената се валират.

Ако температурата през следващите 10 дни е по-ниска от 10°С, семената не поникват и загиват. Поради това се препоръчва култивирането му да става чрез разсад.

При отглеждане на разсад обикновено семената се засяват през втората половина на март, в открити или закрити с полиетиленово фолио лехи, с ширина 1, 2 м. Най-често се поставят ръчно, разпръснато или на редове през 10-15 см.

Дълбочината е около 0.5 см, а почвата е предварително добре навлажнена. Когато бъдат засяти, отгоре се покриват с с 1 см добре разложен оборски тор и се поливат.

Отглеждане на босилек

Разсада изисква редовно поливане и плевене в продължение на 5-6 седмици. Изнася се на полето само след като е преминала опасността от слани, т.е. в средата на май. Вече готовият разсад има височина 8-12 см, 5-6 двойки листа и добре оформена коренова система.

Разсадът на босилека се извършва ръчно или с разсадопосадъчна машина. След засяването растенията се поливат.

Грижите по време на вегетацията се състоят в наторяване, плевене и окопаване за поддържане на почвата рохкава и чиста от плевели. Окопаванията трябва да са най-малко 2-3. В междуредията те могат да се извършат механизирано, а в редовете - ръчно с мотика. Ако времето се засуши, насажденията се поливат 1-2 пъти.

По време на растежа босилекът е податлив към нападения от гъсениците на ливадната пеперуда, от калинките и листните въшки. За да се предпази, препоръчва се воденето на биологична защита. Почистването и окопаването също са задължителни.

Реколтата се прибира два пъти - в началото на цъфтежа - юни, тъй като по-късно се влошава качеството на растението, и в средата на септември, докато все още няма опасност от слани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Алексей Димитров
Потресен съм колко много неща неща има в сайта ви.Днес открих БИЛКИТЕ ,а те са ми любимите .Лятото съм си на село и с голямо желание си отглеждам билки,а жена ми прави страхотни чайове и напитки.Толкова подробно сте написали за всяка билка -за какво се ползва -как се отглежда -чудо.Не вие сте чудото-какво ли още ще открия в сайта.
0
0