Видове орехи

Видове орехи

Орехите са едни от най-полезните ядки. Въпреки че са висококалорични, два-три ореха се включват и в най-строгата диета, тъй като доказано предпазват от редица заболявания.

В света съществуват много видове орехови дървета. Основните, които се консумират, са английски (персийски), черен и бял орех.

В Европа най-разпространен е английският орех. Той е наричан още персийски орех - Juglans regia. Това е така, тъй като произхожда от Индия и районите около Каспийско море. В Европа е внесен през ІV век от търговци от Римската империя.

Орехи

Римляните го почитали като свещено дърво, защото може да доживее до 300-400 години. Английският орех притежава тънка черупка, лесна за чупене, както и мека, и вкусна сърцевина.

Английският орех има няколко сорта, разпространени у нас. На първо място са сорт Извор 10. Неговите плодове са средно едри, с тънка черупка, а ядките са охранени, с висока масленост и с много добър вкус.

Друг разпространен сорт е Шейново. Плодовете му са средно едри, със продълговата, елипсовидна, малко сплесната по шева към върха форма, а ядката е охранена и изпълва много добре черупковата празнина.

Цели орехи

Плодовете на сорта Дряновски пък са от едри до много едри, кръгли, доста здрави. Други сортове, познати у нас, са Чандлър, Педро, Франкет, Фернор, Фернет, Биледжик и Шебин.

Всеки един сорт на английският орех вирее добре на родната ни почва, тъй като климатичните условия и почви са идеални за целта.

Черният орех и белият орех пък са сравнително непознати в Европа. И двата вида произхождат от Северна Америка. Черупката на черният орех е черна, твърда и дебела, а ядките му имат остър характерен вкус.

Белият орех пък расте много бързо, като достига до половината от височина на черния орех и живее не повече от 75 години. Вкусът на ядките му е сладък и с по-голямо съдържание на мазнини от другите два вида. Поради това е известен още като маслен орех.

Независимо под каква форма, консумацията на орехи е здраве. Така че, всеки път, когато имате възможност, изяждайте по няколко ореха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати