Каротеноидни храни срещу рак

Каротеноиди

Каротеноидите са пигменти, които дават на плодове и зеленчуци като моркови, пъпеш, сладки картофи и зеле техния жизнерадостен оранжев, жълт и зелен цвят. Бета-каротин, ликопен и лутеин са различни разновидности на каротеноидите.

Всички те действат като антиоксиданти - силни оръжия за борба с рака. Антиоксидантите защитават клетките от свободните радикали - веществата, които работят за унищожаване на клетъчните мембрани и ДНК-то.

Пушачите са склонни да имат по-високи концентрации на свободните радикали в кръвта си. Това се дължи на химикалите, които вдишват. Поради това не са изненада изследванията, които потвърждават, че антиоксидантите намаляват риска от рак на белия дроб за пушачите.

Зеленчуци

Това, разбира се, не е причина да се пуши, тъй като е невъзможно да се предскаже кой и кога ще развие рак. Предполага се, че каротеноидите могат да помогнат за предотвратяване и на ракът на кожата, на гърдата и на простатата.

Някои каротеноиди пък имат способността да се превръщат във витамин А, който е необходим за доброто зрение и клетъчния растеж.

Каротеноидите се срещат в почти всички ярко оцветени плодове и зеленчуци. Не всички от тези каротеноиди обаче могат да се превърнат във витамин А. Лутеинът например е важен антиоксидант, но няма активност на витамин А. Бета-каротинът от друга страна има изключително високи стойности на витамин А.

Бета-каротин

Най-добре е да се консумират естествени каротеноиди чрез храните, а не чрез добавки. В пресните храни си партнират изобилие от съединения, борещи се с рака, които липсват при взимането на каротеноиди под формата на хапчета. Освен това тялото е в състояние да конвертира естествените каротеноиди във витамин А в нужните му дози.

Добавките на витамин А, дадена в дози от по 4-5 пъти препоръчителна доза дневно, могат да бъдат токсични. Тялото не е в състояние да се освободи от излишната витамин А и го съхранява в черния дроб за неопределено време.

Токсичността от витамин А може да доведе до суха, лющеща се кожа, а в по-тежки случаи изтъняване на костите и дори чернодробна недостатъчност.

Бета-каротин добавките също не са същите като бета-каротина в храните. Проучванията сочат, че високите дози на бета-каротин, дадена в допълнителна форма на пациенти с рак, водят до увеличаване риска от рак на белия дроб.

Това е защото дозите са много големи или защото прекомерния прием на бета-каротин се намесва в абсорбцията на други хранителни вещества.

Поради това приемът на бета-каротин трябва да е чрез плодовете и зеленчуците, в които се съдържа. Това са най-вече плодовете, зеленчуците, зърнените храни и бобовите растения.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати