Кухни в Пловдив осигуряват безплатен обяд за бедните

Кухня

От днес до началото на април 12 кухни в Пловдив ще раздават всеки ден безплатен обяд на безработните, социално слабите, самотните майки и пенсионерите в града. Храната е осигурена от общината и над 2000 души ще се облагодетелстват от безплатните порции.

Заместник-кметът на Община Пловдив - Георги Тютюков, обяви, че към момента има 100 свободни места, за които може да се кандидатства като се подаде молба в кметството по местоживеене.

Основният критерий, при който се избират социално слабите, на които ще се дава безплатен обяд, е доходът.

Ако лицето живее само, прагът е 250 лева, а ако социално слабите са семейство, доходите не трябва да надхвърлят 500 лева, за да могат да бъдат включени към социалната трапезария. В менюто 3 пъти седмично е включено месо и 2 пъти постно, като на всеки ще се полага и по четвърт хляб.

75-годишната Минка Трифонова сподели, че безплатният обяд, който ще се раздава през зимните месеци от общината, е единствената храна, на която пенсионерката разчита.

Пенсията от 153 лева на пловдивчанката едва ѝ стигат само за сметките. Безработният Желязко Атанасов също е сред хората, които ще се възползват от безплатната храна. Мъжът признава, че не може да си намери работа и неведнъж му се налагало да гладува.

Боб

От 1 декември тази година стартира и националната кампания на Българския червен кръст, в която ще се осигурява храна на сираците, децата от социално слаби семейства и самотните родители от областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Добрич, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Смолян, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Силистра, Търговище, Хасково и Ямбол.

Учениците от тези градове ще получават всеки ден безплатен обяд в рамките на благотворителната кампания "Топъл обяд за нуждаещи се български деца", по която са постъпили 127 836 лева.

За миналата година Българският червен кръст е предоставил 589 994 обяда на стойност 1 179 988 лева на над 8 000 ученици.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на БЧК, може да изпрати смс на номер 1255 и дари 1 лев.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати