gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафето съкращава живот, бирата го удължава

Кафето съкращава живот, бирата го удължава

Бира
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Любителите на кафе са толкова многобройни, колкото и тези на бира. Изборът на коя напитка да станем фен обаче дава своето отражение не само върху настроението, а и върху част от ДНК-то ни, което отговаря за процесите на стареене и появата на рак.

Изследователи от университета на Тел Авив са провели проучване, при резултатите от което станало ясно, че докато кафето може да скъси живота, то бирата – обратно, може да го удължи.

Кофеинът скъсява теломерите, а алкохолът ги удължава. Теломерите представляват крайните участъци на хромозомите и са важни за генетичната стабилност на клетката. Действат подобно на ДНК часовник, който отчита нейната възраст.

Кафе

Когато по някаква причина теломерите се скъсят и станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. Подобно скъсяване на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания.

Предишни проучвания са доказали зависимостта между продължителността на живота и теломерите. Колкото по-дълги са те, толкова по-дълъг е животът на индивид.

При провеждането на настоящото проучване учените са изследвали и влиянието на различни стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят важни генетични сходства с човека. Техните клети били поставени в условия, при които се отделят вредните свободни радикали.

Пиво

Резултата бил повече от странен - повечето стресови фактори, сред които температура, промяна на киселинността и различни лекарства и химикали, не оказват ефект върху дължината на теломерите.

Когато бил направен опит с кофеин обаче, теломерите на дрождите били съсипани. И обратно – когато били изложени на действието на разтвор на етанол, това довело до удължаване на хромозомните окончания.

Етанолът е най-срещаната съставка на алкохолните питиета. В случая се говори за бира, тъй като в нея неговите съдържания са най-минимални. Ползите, които тялото извлича, са от малко количества от него, тъй като прекаляването с алкохол също води до негативни последици за човешкия организъм. Сред тях са дехидратация, натравяния, цироза и дори смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати