Родната шунка съдържа над 70 процента вода

Шунка

От Асоциацията на активните потребители алармираха, че водното съдържание в родната шунка е изключително високо, като в някои видове то достига между 74 и 77 процента.

Изпълнителният директор на потребителската организация Богомил Николов заяви, че няма точен индикатор, по които потребителите да се ориентират за съдържанието на течности в шунката, и на практика производителите могат да добавят колкото си искат вода.

В САЩ и Великобритания например има три вида шунка и разликата между тях се прави въз основа на количеството вода, които съдържат.

Според Николов такъв стандарт е необходим и за българските пазари, защото от него ще спечелят както потребителят, така и производителят.

Шунки

Доктор Румен Караманов от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България уточни, че всяко предприятие в страната, което произвежда шунка, само оформя техническата документация, в която се споменава колко вода съдържат местните деликатеси.

При така нареченото овкусяване към месото се прибавят добавки, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка.

Прибавянето на вода към месото е неизбежно, тъй като добавките, с които шунката се овкусява, могат да бъдат добавени само в разтворено състояние.

Айрян

„Затова опасността от прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт.“ – заявяват експертите по храните.

Контролните органи могат само да проверяват за точността на техническата документация, която самите производители изготвят.

От Асоциацията на Активните потребители са тествали и айряните по родните магазини и се оказало, че те имат ниско съдържание на белтък.

Анализите са показали, че любимата напитка на много българи не се приготвя от мляко и вода, а от нишесте или друга суха смес, която се разрежда във вода.

За разлика от шунката и айрянът по-голямата част от млеката по родните магазини отговарят на Българския държавен стандарт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати