gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Най-приготвяното ястие в България е пиле с ориз

Най-приготвяното ястие в България е пиле с ориз

Пиле с ориз

Проучване на международна марка за кулинарни продукти и бульони у нас показа, че най-приготвяната гозба в България е пиле с ориз. На челните места в класацията се наредиха и пилето с картофи, и мусаката.

Данните от изследването показаха и че всяка българска домакиня харчи по средно 10 лева за ястие, като се стреми да пести разходите за електроенергия.

Според проучването повечето хора сами приготвят храната, която консумират в домовете си. Цели 90% от българските домакини с гордост заявяват, че готвят в домовете си, като процентът на тези жени е по-малък в столицата и по-големите български градове.

В топ 5 на най-приготвяните ястия във всяко българско семейство се нареждат пиле с ориз, пиле с картофи, пилешка супа и мусака.

Ориз с пиле

Специалистите заявяват, че хранителните навици на българите са се променили, тъй като проучване преди 5 години е показало, че нашенците най-често консумират яйца и кюфтета.

"Сега се търси вариант, в който с едно готвене или печене да се постигнат няколко резултата, докато при аламинутите винаги трябва да се мисли за гарнитура, което води до допълнителни разходи за ток" – заявява бизнес мениджърът Нели Ангелова.

Изследването показва и че все повече българи предпочитат да готвят със зехтин, вместо с олио.

Пиле с картофи

Според експертите промяна има и при дефиницията за модерна домакиня, като според съвременния прочит това е жена, която е усвоила наученото от майка си и баба си, но не се притеснява да експериментира с нови продукти.

Последните данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че оризът е поскъпнал с 11 стотинки, като цените му към момента са около 1.95 лева за килограм.

Замразените пилета от друга страна са поевтинели с 38 стотинки, като вече се търгуват за 4 лева на килограм.

Олиото също е поевтиняло с 65 стотинки и цените му към момента са около 2.03 лева за един литър.

Статистиките сочат, че първенец в качването на цените си остава бобът, който за една година скочи с 40.8% и вече се продава за 4.68 лева за килограм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ГНУСНИ СА
ГНУСНИ СА
23.04.2015 14:42
Да но не с пилета от Градус
1
0