Тази година посрещаме Великден с български яйца

Великденски яйца

Собственикът на птицеферма в Осеново - Бойко Андонов, заяви, че този Великден по родните пазари се очакват предимно български яйца след няколко години, в които ни заливаха евтини яйца от Полша.

Големият внос на полски яйца, които подбиваха цените на българската продукция в няколко поредни години, беше основната причина за ниските продажби на българските стоки.

По думите на Андонов за тазгодишния празник се очаква да няма голям внос на яйца, подобно на миналата година, когато родните пазари изобилстваха от яйца от чужбина.

Това ще помогне на българските производители да пласират голяма част от стоките си. Освен това българските потребители ще консумират пресни яйца от проверени производители, а не стоки със съмнителен произход и на ръба на срока на годност.

Яйца

Бойко Андонов, който отглежда над 30 000 щастливи кокошки, изрази притесненията си, че малко преди Великден е възможен нелегален внос на яйца от Македония и Румъния.

„Може да влезе нещо инкогнито от Македония, но македонските птицевъди не са ни пречили. Опасност се очаква и от Румъния, защото се инвестира много в птицевъдството и производството им се е увеличило двойно и тройно. След някоя и друга година ще имаме големи главоболия, но към момента няма проблем” – заяви собственикът на най-голямата птицеферма във Варненска област.

Според очакванията на експертите в дните около Великден не се очаква драстично поскъпване на яйцата. Ако има някакво увеличение на цените, то ще е в рамките на една-две стотинки.

Великден

Цената на яйцата, закупени от на едро, са между 15 и 23 стотинки на брой, като специалистите съветват потребителите да купуват яйца само от проверени производители и хранителни вериги.

Задължително обръщайте внимание на срока на годност на стоките. Срокът на годност при яйцата е до 28 дни.

Специалистите казват, че пресните яйца могат да се познаят по лекия им блясък за разлика от старите, които са по-матови.

Цените също могат да са показател за пресни яйца, тъй като тези с изтичащ срок на годност редовно се предлагат на много ниски цени, за да се продадат.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати