Боядисана риба откриха при проверка на БАБХ

Риба
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Председателят на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов съобщи, че около великденските проверки инспектори са открили боядисана риба с неразрешени оцветители.

Изследванията на пробите от рибата, която се е продавала по родните магазини, все още не са готови, така че засега не може да се каже със сигурност дали боядисаната риба е била опасна за здравето.

Моллов допълни и че към честите нарушения в родните магазини е била продажбата на плодове и зеленчуци, които съдържали забранени пестициди.

От зеленчукопроизводството заявиха, че са попадали на салата, чийто обявен срок на годност бил 10 дни.

Пазар

"Няма такава салата, която да трае толкова дълго време" – с категоричност заявяват от Сдружението на зеленчукопроизводителите.

В дните около Великден от Агенцията по безопасност на храните са извършили 46 проверки, след които има съставени 28 акта за нарушение, а близо 3 тона храна е била спряна от продажба.

„Най-често бе установен изтекъл срок на годност, нарушаване на условията на съхранение и неясен произход на стоката, липса на точен етикет за състава на продукта” – заяви Пламен Моллов по време на дискусията Да! На българската храна.

В ежегодната дискусия участие взеха министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков и неговият заместник Явор Гечев, както и представители на няколко браншови организации и търговски вериги.

маруля

Целта на дискусията е да подкрепи българските производители и да насърчи потребителите да купуват именно български стоки.

Експертите обсъдиха проблемите с нелегалния внос на храни, взаимоотношенията между производителите и търговците, както и финансовата подкрепа за производителите от Европейския съюз.

„Смело мога да кажа, че успяваме да предпазим българските храни, които се произвеждат и българските граждани. Можем да гарантираме на българските граждани, че спокойно могат да консумират безкрайно вкусната българска храна“ – заяви министърът на земеделието.

На дискусията беше обещано и в търговските вериги да се предлагат все повече храни, произведени в България.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати