gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Боядисана риба откриха при проверка на БАБХ

Боядисана риба откриха при проверка на БАБХ

Риба

Председателят на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов съобщи, че около великденските проверки инспектори са открили боядисана риба с неразрешени оцветители.

Изследванията на пробите от рибата, която се е продавала по родните магазини, все още не са готови, така че засега не може да се каже със сигурност дали боядисаната риба е била опасна за здравето.

Моллов допълни и че към честите нарушения в родните магазини е била продажбата на плодове и зеленчуци, които съдържали забранени пестициди.

От зеленчукопроизводството заявиха, че са попадали на салата, чийто обявен срок на годност бил 10 дни.

Пазар

"Няма такава салата, която да трае толкова дълго време" – с категоричност заявяват от Сдружението на зеленчукопроизводителите.

В дните около Великден от Агенцията по безопасност на храните са извършили 46 проверки, след които има съставени 28 акта за нарушение, а близо 3 тона храна е била спряна от продажба.

„Най-често бе установен изтекъл срок на годност, нарушаване на условията на съхранение и неясен произход на стоката, липса на точен етикет за състава на продукта” – заяви Пламен Моллов по време на дискусията Да! На българската храна.

В ежегодната дискусия участие взеха министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков и неговият заместник Явор Гечев, както и представители на няколко браншови организации и търговски вериги.

маруля

Целта на дискусията е да подкрепи българските производители и да насърчи потребителите да купуват именно български стоки.

Експертите обсъдиха проблемите с нелегалния внос на храни, взаимоотношенията между производителите и търговците, както и финансовата подкрепа за производителите от Европейския съюз.

„Смело мога да кажа, че успяваме да предпазим българските храни, които се произвеждат и българските граждани. Можем да гарантираме на българските граждани, че спокойно могат да консумират безкрайно вкусната българска храна“ – заяви министърът на земеделието.

На дискусията беше обещано и в търговските вериги да се предлагат все повече храни, произведени в България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати