Кулинарна употреба на мащерка

Кулинарна употреба на мащерка

Мащерка

Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави. Мащерката се използва при приготвянето на ястия от месо, риба, бобови култури, яйца, картофи, патладжани, както и други зеленчуци.

Маслото от мащерка от своя страна намира огромно приложение в народната медицина.

Мащерката се използва също така и при различни видове консервиране – мариноване и осоляване. Мащерка се добавя и в десерти като кремове, пудинги и сладолед.

Гъби с Мащерка

В кулинарията се използват както пресни, така и сушени листенца мащерка, а също така и връхчета с все още неразцъфнали цветенца. Те имат изискан вкус и аромат и променят аромата и вкуса на различните ястия.

Свежи клонки мащерка се добавят в различни видове супа и в сосове, за да освежат аромата им. Пилешкото месо става много по-ароматно, ако го освежите с прясна или сушена мащерка малко преди да стане напълно готово.

Ако добавите мащерка в ястие от картофи или от зеле, то ще се промени изцяло и ще бъде много ароматно и вкусно. Така можете да изненадате своите близки с познато за тях ястие, в което обаче сте добавили ароматна изненада.

Риба с Мащерка

Лещата, грахът и бобът, приготвени с добавка от мащерка, имат уникален вкус и аромат. Мазното месо става много по-изтънчено на вкус, ако при печенето добавите към него малко мащерка.

За телешкото месо мащерката не е толкова подходяща, но за свинско, агнешко, пилешко, патешко и пуешко е направо незаменима.

С мащерка се подобрява вкусът и ароматът на ястия от свински или пилешки дробчета, сърчица и бъбреци. Ако приготвите супа с използване на сирене и добавите в нея мащерка, ще се насладите на един наистина неповторим вкус и аромат.

Добавете мащерка към пастет от свински черен дроб и ще се насладите на ароматен вкусен резултат. Малко мащерка, добавена в тестото за сладкиши, променя изцяло вкуса и аромата на десерта. Добавете щипка мащерка в сладоледа и се насладете на един напълно нов вкус и аромат.

Мащерката може да се добави също така и в различни видове салати от свежи зеленчуци. Ястията от риба стават много вкусни с мащерка. Тази подправка е подходяща и за сосове и маринати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Аз слагам мащерка на гъбена чорба и риба.
0
0