gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Прогнозират двоен скок в цените на храните

Прогнозират двоен скок в цените на храните

Поскъпване на храните

Експерти прогнозират двойно покачване на цените на храните още от тази есен, а причината за това са проливните дъждове, които се очаква да продължат и през лятото.

Родните метеоролози съобщиха, че подобни продължителни дъждове не са измервани в България, откакто се правят хидрометеорологичните измервания.

Според специалистите тези продължителни порои сериозно ще застрашат тазгодишната реколта, а това ще доведе до чувствително повишаване в цените на основните хранителни стоки като плодове, зеленчуци, пшеница и мляко.

Прогнозира се, че още от този септември всички браншови организации в родното земеделие ще поискат покачване на хранителните стоки заради слабото качество на реколтата.

Жито

До момента е известно, че продължителните порои са съсипали голяма част от зърнената продукция в страната, като се смята, че произведеното брашно тази година ще е крайно недостатъчно, за да задоволи нуждите на българския пазар.

Според прогнозите тази есен килограмът на брашното ще стига до 2 лева, като до момента цената се движи между 1.20 и 1.40 лева за килограм.

Българските хлебопроизводители от друга страна избягват да правят прогнози за цената на хляба в края на годината, защото не искат да всяват паника без да са видели крайните резултати от реколтата това лято.

От поройните дъждове пострадаха и картофите, като на много места в страната зеленчукът гние в земята. Предполага се, че цените на картофите в края на лятото ще стигнат 1.50 лева за килограм.

Домати

Цената на дините се очаква да бъде 1 лев за килограм, а на пъпешите – 2 лева за килограм.

Сериозно покачване на стойностите обаче се прогнозира за чушките и доматите. Родните зеленчукопроизводители заявяват, че доматите, които традиционно са много евтини в края на лятото, тази година ще ударят джоба на българите, като килограмът им ще се продава между 2 и 3 лева.

Очаква се и поскъпване на боба, за който се казва, че ще стигне най-малко 5 лева. Възможно е поскъпване да има и при ябълките, като цената им на килограм стигне 4 лева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати