Карамфилът подобрява храносмилането

Карамфил

По-голямата част от подправките, които всекидневно използваме в кухнята, са богати на антиоксиданти. Карамфилът не само че не отстъпва, но дори може да се класира на върха.

Ароматната подправка съдържа още витамин С, витамин К, магнезий, калций, манган. Карамфилът е богат също на омега-3 мастни киселини и фибри. Една от неговите най-ценни съставки е евгенолът – вещество, което придава приятният аромат на подправката.

Карамфилът е една от най-полезните подправки, особено добре влияе на стомашно-чревния тракт. При всякакви чернодробни проблеми ароматната подправка може да бъде наистина полезна. Използва се при лошо храносмилане, разстройство, гадене, газове и др.

Симптоми като повръщане, стомашна раздразнителност, ще изчезнат бързо, ако използвате карамфил редовно. Болката в стомаха също ще отшуми – имайте предвид, обаче, че голямо количество от подправката може да предизвика обратен ефект и да раздразни стомаха.

Активните съставки в подправката подобряват перисталтиката и секрецията на храносмилателните ензими – по този начин и храносмилането се подобрява.

Здрав Стомах

Карамфилът може още да ни предпази от хранително натравяне – различни изследвания показват, че карамфиловото масло потиска растежа на бактериите, които причиняват хранително заболяване.

Освен това карамфилът има аналгетични свойства и може да помогне при някои проблеми със зъбите, често облекчава и зъбни болки. Карамфилът присъства в състава на голяма част от пастите за зъби именно заради това си свойство.

Използвайте карамфиловото масло, за да облекчите възпалените венци или просто за поддържане на здрава и хубава усмивка. Билката дори може да се използва за справяне с лошия дъх.

Антисептичните свойства на подправката ще помогнат при порезни рани, които не са много дълбоки, натъртване, изгаряне. В комбинация с други билки, които имат загряващо свойство, карамфилът може да лекува дори и ракови заболявания, сочат резултатите от различни изследвания.

Карамфиловото масло се използва не само в кулинарията и народната медицина – добавя се като аромат в много лосиони и кремове, в производството на парфюми.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руми
Руми
17.06.2014 06:52
Съгласна съм за ползите,но как се приема? Аз сдъфквах няколко гвоздейчета карамфил, но това достатъчно ли е и пълноценно ли добавям полезните му съставки?
4
0