gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем по-скъпи череши и мед заради дъждовете

Ядем по-скъпи череши и мед заради дъждовете

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121272
Череши
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Статистиките сочат, че тази година българите ядат с 30 процента по-скъпи череши заради обилните дъждове. Заради пороите се очаква да поскъпне и медът.

Най-ранните сортове череши вече са пострадали, тъй като обилните дъждове и градушки унищожиха хиляди декари овощни градини.

Голяма част от първите череши трябваше да се преработят преди да стигнат до пазара, като изкупната им цена се движи между 50 и 60 стотинки на килограм.

Тази година цените на черешите са с 30% по-високи от миналата година. Данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища показват, че килограмът на едро на плодовете е бил 1.80 лева, а тази година цената е скочила до 2.36 лева.

Вкусни Череши

В големите търговски вериги качествените череши се предлагат за 3 лева на килограм, а цената на едрите череши стига и до 5 лева за килограм.

По-евтини плодове могат да се намерят по сериите на пазара, като цената на килограма стига до 2 лева, но повечето предлагани череши са напукани.

Обилните валежи и необичайно хладното време тази пролет може да се отрази и на цената на меда.

Председателят на Областната пчеларска организация във Варна - Янко Янков, заяви, че метеорологичните аномалии не са създали условия за цъфтеж на културите, а от там се е стигнало и до липса на нектар за пчелите.

Мед

Според председателя това ще наложи повишаване на цените на меда тази година. Той припомни и че през последните години пчелните семейства в страната са намалели с около 50%.

През тази година няма заболявания на пчелите. Остава проблемът с натравянията на пчелните семейства във връзка със започналите пръскания на овощните насаждения и земеделската продукция.

Резултатите тази година показват, че почти няма условия за добиване на мед и рапица, като по-голямата част от пчеларите се надяват на добиви от липа и слънчоглед.

Тази година почти не са получени добиви на мед от първата паша на пчелите, което е притеснило голяма част от работещите в бранша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати