Черешите от тазгодишната реколта се разпродадоха

Череши

Пунктовете за изкупуване на череши вече спират дейността си за този сезон, тъй като плодовете са почти разпродадени. Черешите, както от кюстендилската, така и от старозагорската реколта са разпродадени.

Производители обаче съобщават, че заради проливните дъждове тазгодишната реколта от череши е по-малка и с по-слабо качество. Земеделците обясниха, че количеството червени плодове тази година е по-малко от миналата.

По техни думи дъждовете тази година са съсипали над 60% от реколтата, като от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил добавиха, че близо 2000 декара с череши чакат сертификат за качество.

Около 80% от кюстендилската продукция е с лошо качество – черешите са или напукани, или загнили от дъждовете.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил – професор Димитър Домозетов, съобщи, че изкупуването на череши е спряло, защото никой не искал некачествените плодове.

череша

Възможно е остатъкът от непродадената реколта да бъде пренасочен за производство на ракия, но това ще доведе до големи загуби за производителите, които тази година са плащали по 30-40 стотинки за килограм набрани череши на берачите.

Ранните череши тази година бяха с много по-ниска цена от преди, като до последно килограмът на едро на плодовете не надмина 90 стотинки.

В началото на юни черешите се предлагаха за 60 стотинки на килограм, като до края на кампания земеделците се надяваха цената чувствително да се покачи.

Производители допълват, че на някои места все още има неузрели череши, които най-вероятно ще се предлагат в началото на юли с цени от около 1.10 лева за килограм.

Други производители обаче заявяват, че няма да берат новите череши, за да не търпят нови загуби.

Черешите от Старозагорско вече са изкупени, като тази година най-качествена реколта са предложили масивите около селцето Малка Верея.

В същото време големите търговски вериги се опитват да конкурират пазарите в цените на черешите, като предлагат промоционално килограм за около 1.30 лева, докато по пазарите килограмът на черешите е около 2 лева.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати