gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Изварата помага при киселини в стомаха

Изварата помага при киселини в стомаха

Извара

Стомашните киселини са необходими за смилането на храната. Въпреки това, ако стомахът произвежда прекалено много от тях, се появяват редица болезнени и неприятни симптоми. Често е налице подуване на корема, изгарящо усещате в стомаха, чувство за парене в задната част на гърлото и други.

Повечето хора страдат от тези проблеми от време на време, обикновено след ядене на определени храни, ако се яде прекалено бързо и храната не се сдъвче добре, също и ако си легнем веднага след хранене. Причина за стомашни киселини могат да бъдат и затлъстяване, бременност и други.

Изварата, респективно киселото мляко и всички млечни продукти са много полезни за здравето на хората. Те могат да се получат дори и в домашни условия, използвайки прясно мляко или ферментирал млечен продукт от бактериалната ферментация на млякото. По време на процеса бактериите в него произвеждат млечна киселина от лакозата на млякото и така му придават по–плътна текстура.

Млечни продукти

Консумацията на млечни продукти е много благоприятна за здравето на организма не само благодарение на изобилието от калций, но и заради наличието на витамин D. Знаем, че калцият е важен за здравето на костната система на тялото, а комбинацията от всички хранителни вещества в млечните продукти регулира и стойностите на артериалното налягане.

Похапването на повече извара допринася за здравословното състояние на храносмилателната система, като я прави я здрава и силна. Също е показна при диария, запек, злокачествено заболяване на дебелото черво, както и при възпалителни заболявания на червата и стомаха.

Редица проучвания посочват, че всеки трети възрастен е имал стомашни киселини и често е стига до самолечение. То обикновено включва прием на готварска сода, разтворена във вода, което е много неприятно на вкус, или прием на чай от копър, мента и градински чай.

Киселини в стомаха

Приемът на извара повлиява стомашните киселини. Благодарение на елемента калций в нея се предотвратява натрупването на прекомерно количество киселини и по този начин се регулират перисталтиката и храносмилателните процеси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати