gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво да поднесем рокфор

С какво да поднесем рокфор

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Синьо сирене
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Рокфорът е едно от най-известните френски сирена. То се произвежда в пещери по много сложна технология и това отнема седмици.

Най-важното при поднасянето на рокфор е неговото нарязване. Дори най-тънкият и остър нож може да разруши нежната структура на сиренето и то да се натроши.

Затова за разрязването на рокфор се използва специално приспособление – малка мраморна дъска, към която е прикрепена скоба със струна. Но можете да разрежете сиренето и с нож, като след отрязването на всяко парче избърсвате много добре острието, за да не повреди следващото парче.

Рокфорът се поднася като ордьовър или като десерт. Французите често хапват рокфор, като го мажат върху топла, разрязана по дължина франзела. Топлината на хляба дава на сиренето възможност да разкрие аромата си.

Рокфорът се съчетава с различни видове ядки и плодове. Преди да сервирате рокфора, трябва да го извадите от хладилника и да го оставите върху дървена дъска за рязане, за да се стопли.

Рокфор

Ако е студен, рокфорът не разкрива напълно вкуса и аромата си. Това изискано сирене се поднася върху дъската, като около него се нареждат гроздови зърна, фурми, запечени на тиган орехи, резени ябълки или круши. Като финал върху рокфора се излива малко течен мед.

Медът омекотява прекалено силния вкус и аромат на рокфора, без сиренето да губи чара си от тази комбинация. Класическо е съчетанието на рокфор с цели орехови ядки.

Рокфорът се съчетава добре с бяло вино. Ако поднесете рокфор с червено вино, силният му аромат и вкус ще доминират над напитката, вместо да я допълват. Но ако изберете десертно червено вино с много нежен букет от аромати, комбинацията с рокфор ще е добра.

Рокфорът се поднася с вино, което е добре отлежало. Младото вино не е подходящо за съчетание с това сирене. Десертните бели вина също се комбинират добре с рокфор.

Рокфорът се поднася с червени гроздови зърна, по-рядко се комбинира със зелени. Любителите на по-нетрадиционните комбинации могат да опитат съчетание от рокфор с млечен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати