В САЩ се надплюват с костилки от череши вече 40 г

Череши
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
13.60 лв.
Виж ››

Въпреки че обилните валежи у нас най-вероятно ще ни лишат от качествена реколта тази година, в чужбина прибират продукцията с пълни шепи и дори в чест на труда си организират фестивали. Едно от най-нетрадиционните събития, провеждани в САЩ, е състезанието по плюене на костилки от череши, с който се чества събирането на плодовете.

Надпреварата се провежда в началото на месец юли и е много забавна както за местните хора, така и туристите. За първи път състезанието се състои през 1974 година, а идеята за него се заражда, след като две съседски семейства се скарали чие черешово дръвче ражда по-вкусни и едри плодове.

Скандалът се ожесточил и съседите започнали да се целят с костилки от череши. В яростта си те плюели костилките директно в лицата си. Всъщност така и не станало ясно коя реколта е по-добра, но пък именно свадата станала причина за зараждането на фестивала.

Разбира се, надпреварата по плюене на череши се различава доста от някогашното съседско спречкване. В състезанието има строги правила, а целта е костилката да „излети“ възможно най-напред. Всеки състезател разполага с две минути, за да проиграе десетте си опита, като той може да вземе петнадесет череши, които сам е отгледал.

Костилки от Череши

Според опитните участници костилката трябва да е възможно най-тежка, почистена и с идеално кръгла форма. По този начин тя хем няма да заседне в устата на състезателя, хем шансът да бъде изстреляна прецизно се увеличава максимално.

Ето защо човек трябва много добре да огледа една череша, дори да я вземе в ръка, а ако може и да я претегли с електронна везна, за да е напълно сигурен в шансовете си за победа. Това обаче не е достатъчно.

По думите на най-запалените участници с течение на времето се развива и усет как точно да изплюеш костилката, като това са неща, които се усъвършенстват единствено с много практика.

Специалистите в тази област смятат, че попътният вятър също играе ключова роля. Победителят в последното състезанието Браян Краус споделя, че самият той е успял да запрати малкото топченце на 23 метра, тъй като тогава било доста ветровито.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати