Гръцки дини заливат родните пазари

Диня
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

От пазарите у нас е почти невъзможно да си купим български дини, тъй като повечето от летните плодове са внос от Гърция. Българските производители обвиняват дъжда за липсата на български дини.

Освен че производството е изключително ниско тази година, родните земеделци срещат и големи трудности с конкуренцията от гръцка страна, понеже плодовете от южната ни съседка се предлагат на по-ниски цени от родното производство.

Тъй като клиентите се привличат най-вече от ниската цена на динята, по повечето борси и тържища у нас се предлагат предимно дини, които са внос от Гърция.

Родните производители категорично заявяват, че не могат да свалят цените на дините, защото не са получили никакви държавни субсидии, които да компенсират загубите им, нанесени от пороите и градушките тази година.

Земеделците недоволстват и срещу факта, че търговците у нас мамят потребителите, като срещу дини гръцко производство поставят табела, на която пише, че плодовете са произведени в град Любимец.

Дини

Миналата година българските производители протестираха срещу тази практика, но сега казват, че са се примирили, понеже са убедени, че институциите няма да вземат необходимите мерки.

Много от земеделците заявиха, че ще се откажат от производството на дини още следващата година.

„От 30 декара намалих на 7 декара. До преди 5-6 години бяха добри цените, доволни бяхме, но сега не е така“ – оплакват се производителите.

Тази година изкупните цени на дините са изключително ниски, понеже градушката, която падна на повечето места в България, е унищожила голяма част от реколтата.

Дините в Любимец в момент вървят между 15 и 20 стотинки на килограм, като кампанията е стартирала от 40 стотинки преди 10 дни.

Въпреки че на едро килограмът на динята е около 15 стотинки, на дребно килограмът на плодовете стига 50 стотинки.

Търговците обаче прогнозират, че цената на дините ще падне заради вноса от Гърция, като в началото на август килограмът на плодовете трябва да е стигнал 40 стотинки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати