gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бакопа мониери - съперникът на гинко билоба

Бакопа мониери - съперникът на гинко билоба

Бакопа мониери
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Гинко билобата е най-популярната билка, използвана за подобряване на паметта и концентрацията. Употребата ѝ доказано повишава способността за заучаване. Свойствата ѝ са научно доказани и безспорни. Наскоро обаче бе открита още една билка, която може да застане редом до гинко билобата. Това е бакопа мониери.

Бакопа мониери представлява пълзящо, целогодишно растение. В родината му – Индия, е по-известно като Бахми. Може да се открие още във Виетнам, Шри Ланка, Китай и др.

Някои от свойствата на новата билка са доказани, а други все още се изследват. Свойствата, които успешно конкурират тези на гинко билобата, са освен подобряване функциите на мозъка и паметта, така и укрепване на нервната тъкан и забавяне процесите на стареене.

Всичките си позитиви растението дължи на съставките, които се откриват в него. В най-големи количества това са алкалоиди, сапонини и флавоноиди. Откриват се и следи от редица други ползотворни елементи.

Стероидни сапонини са съставките, отговарящи за това как действа едно растение върху нервната система. Именно ефектът, който оказва бакопа мониери върху психиката, представлява интерес за учените. Проведени са редица опити с животни, които са захранвани с екстракт от растението.

Резултатите показват подобрение в заучаването на информация, запомнянето, както и бавна загуба на това новопридобито поведение. Въпреки наблюдаваните подобрения обаче, как стават те все още не е ясно.

Чай от Бакопа мониери

По време на опитите става ясно още, че бакопа мониери може да има и някои други действия, като успокояващ, антидепресантен, противовъзпалителен и адаптогенен ефект. Също така има способността в отделни случаи да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението на нервната тъкан. Интересното е, че това е от малкото растения, които подобряват вторичната памет.

Билката бакопа мониери от хилядолетия се използва в индийската народна медицина Аюрведа. Тя се използва активно като успокоително, при възпаления, за облекчаване симптомите на астма и епилепсия.

Бакопа мониери е сред основните алтернативи пред традиционната медицина спрямо нарастващия процент на невродегенеративните заболявания. Тя може да се използва за създаването на редица средства за подобряване на паметта, мозъка и нервната система, стига да докаже своите безспорни качества.

Аюрведа от хилядолетия се е убедила в тях и поставя брахми в групата "медхярасаянас" – тази, отговорна за подобряване на паметта и възстановяване на познавателните функции при заболявания на централната нервна система. Присъства във всички народни рецепти за подобряване на мозъчната дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати