Днес отбелязваме Деня на чийзкейка

Ден на чийзкейка

Международният ден на един от най-вкусните и същевременно най-лесни десерти - чийзкейка, се отбелязва в цял свят днес. За това как се е появил този любим на малки и големи солено-сладък сладкиш, разказва най-голямата международна платформа за доставка на храна foodpanda.

Оказва се, че нашумелият през последните десетилетия у нас десерт е бил приготвен за първи път през 776 година пр. Хр. Според най-популярната легенда рецептата за чийзкейк се заражда в южната ни съседка Гърция, въпреки че днешното наименование на сладкиша по нищо не го подсказва.

В Древна Елада сладкото изкушение било сътворено за пръв път по време на Олимпийските игри в чест на състезателите. Названието чийзкейк е открито също така в книга, обясняваща изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, чийто автор е видният гръцки лекар Аегимус.

Едва няколко века след това вкусният десерт става известен и в САЩ. Според една история той се появил след изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 година. Със създаването на мекото сирене хората започнали да приготвят масово сладкиша.

Чийзкейк

Към днешна дата чийзкейкът е популярен в цял свят. Традициите, идващи чак от Древността, само обогатяват невероятния му вкус и го превръщат в най-предпочитан десерт. Рецептите за чийзкейк не са еднакви във всички страни, тъй като всяка култура добавя в десерта по една мъничка частица от себе си.

Например италианците употребяват сирене рикота, американците и българите си служат с крема сирене. Когато приготвят чийзкейк в Южна Америка, залагат на мармалад от гуава, който е традиционен местен продукт.

В някои страни чийзкейкът се подлага на термична обработка, а в други - не. Рецептата за суровия чийзкейк става популярна заради британците, които използват натрошени бисквити за блат и плодове от компот за заливка.

За да отпразнувате Деня на чийзкейка подобаващо, изпробвайте няколко различни рецепти за солено-сладкия десерт, направете си домашна лимонада и споделете радостта с любимите си хора, съветват от foodpanda.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати