gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите италиански сирена

Непознатите италиански сирена

Италиански сирена

Всяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които произвежда. Всяко сирене е със свои вкусови особености и метод на производство.

Но едно от сирената се произвежда по наистина специфичен начин - това е Убриако, известно сред италианците като пияното сирене. То се произвежда от краве мляко в провинция Тревизо и е прочуто с това, че още в началото на зреенето му то се слага в смес от няколко вида вино. То престоява във вино две денонощия, вади се и зрее 10 месеца. Твърдото сирене е с лилава коричка с аромат на вино и зрели плодове.

пияно сирене Убриако

Друго прочуто сред италианците сирене е Фонтина. То се произвежда в алпийския регион Вал Дагоста. Млякото, което се използва за производството му, трябва да се използва 2 часа след издояването.

То се загрява до определена температура и зрее на хладно 6 месеца. По време на зреенето питите с тегло 9 килограма всеки ден се търкат със специални четки. Получава се меко сирене със златист цвят и сладък вкус.

Сиренето Медоро се произвежда в Сардиния. То зрее 120 дни, твърдо е, със силно изразени плодови нотки във вкуса. То е тъмно жълто, с неравномерна плътност. Произвежда се на пити с тегло до 3 килограма. Маслеността му е почти 50 процента.

Сиренето Бра е популярно в северна Италия. То се произвежда от мляко на пиемонтски крави, смесено с козе мляко. Сиренето Бра зрее половин година. То е с бледосива коричка, която по време на узряването става тъмно златиста. То е сладникаво, с леко пикантен вкус.

Сиренето Азиаго е едно от най-популярните сирена сред италианците. То се произвежда повече от хиляда години. Може да се прави само в провинциите Виченца, Тренто, Падуа и Тревидо.

сирене Азиаго

Азиаго зрее над 15 месеца. То е твърдо и не е много мазно. Използва се често за приготвяне на пица и за украса на салати.

Друго известно италианско сирене е Монтазио. То не се различава много от другите твърди сирена.

Монтазио е с дупки и златисто кафява коричка. То се прави само от млякото на три определени породи крави, които пасат на строго определени алпийски пасища. Продава се на пити с тегло 9 килограма и височина 10 сантиметра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати