Дефицит на лешници заплашва шоколадовата индустрия

Шоколад с лешници

Голяма заплаха е надвиснала над шоколадовата индустрия. Регистриран е спад в добива на лешници в Турция, която е освен производител и износител на лешници в света. Кризата с лешниците е предпоставка и за рязкото покачване на цените, информира АФП.

Оказва се, че поройните дъждове, които се изляха това лято, са унищожили не само родната реколта, но и лешниците в четирите окръга от черноморския район на Турция (Гиресун, Трабзон, Ризе и Орду).

Именно там са засети най-много от растенията, от които се добиват тези ядки. Нетипичните за сезона застудявания и градушки са съсипали голяма част от тамошното производство, с което са оставили почти цял свят без лешници.

Обикновено за една година в южната ни съседка се произвеждат около 590 хиляди тона лешници, което представлява към 3/4 от световния производството. За жалост обаче тази година турската реколта възлиза на едва 370 хиляди тона, което сериозно тревожи производителите.

Заради недостига на продукция цените са се повишили с до 80 процента. Миналата година стойността на един килограм лешници възлизаше на около 6 турски лири (малко над 2 евро). Сега цената е скочила на 11 лири (към 4 евро), коментира Нежат Юрюр, собственик на предприятие за обработка на лешници в Орду.

Лешници

Вероятно ще има спад в продажбите, независимо че все още не разполагаме с точни цифри, обяснява Иляс Едип Севинч, председател на Конфедерацията на износителите от черноморския район.

Неприятната ситуация засяга не само производителите на лешници, но и световната шоколадова индустрия, тъй като в производството на шоколадови изделия, тя употребява главно турски ядки.

Ние предлагаме изключително качествени лешници, отгледани в Гиресун. Ето затова те се търсят както у нас, така и от чуждестранни купувачи, разказва Рухи Йълмаз, който отговаря за за земеделието в търговската палата на Гиресун.

Турските лешници, изнасяни в чужбина, са най-използваните в шоколадовата индустрия, каза още Севинч.

Голяма част от износа е насочен към Германия и Италия, където се намира централата на компанията Фереро. Тя притежава мартките Нутела и Киндер, които ще са засегнати най-много от дефицита на лешници в Турция.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати