Космическо уиски лети към Земята

Космическо уиски лети към Земята

Уиски

Шотландско уиски, пуснато в Космоса преди три години, ще се върне обратно на Земята след броени дни, за да разберат учените как му влияят условията за ниска гравитация.

Алкохолната фабрика Ардбег, която е производител на този вид уиски, е запазила мостра от него. След като престоялият на Международната космическа станция /International Space Station/ алкохол се завърне на 12-ти септември, двете проби ще бъдат анализирани подробно в лаборатория в Хюстън, пише вестник Дейли мейл. Изследователите ще ги съпоставят, за да проверят какви различия са настъпили при тях.

Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито, заяви д-р Бил Лъмсден от Ардбег, леко изменяйки прочутата фраза на първия човек, стъпил на Луната.

Екипът ни се надява да открие как се развива букетът в различна гравитационна среда. Това може да революционизира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея, обяснява д-р Лъмсден.

Изстреляното в Космоса шотландско уиски няма да е първият космически алкохол, който човечеството познава. През 1969 година, преди да отлети с Нийл Армстронг, американският астронавт Едуин Бъз Олдрин показва нафора и малък съд с вино, получени от презвитерианската църква край Хюстън за причастие.

Според някои непотвърдени данни космонавтът Александър Лазуткин разказвал как неговите руски колеги често слагат в космическите си аптечки коняк, за да подпомогнат имунната си система и да тонизират организма си.

През 70-те години пък Наса и специалисти от Калифорнийския университет в Дейвис пробват да създадат вино за първата американска космическа станция Скайлаб. След множество експерименти решават, че шери би било най-практично за Космоса, тъй като е стабилно и се отличава със силен вкус.

Опитите с космически алкохол не приключват дотук. На Международната космическа станция е стопанисван ечемик, от който се прави космическа бира. Напитката се предлага в Япония срещу 19 долара на бутилка.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати