Спанакът - пръв помощник в отслабването
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Спанакът - пръв помощник в отслабването

Спанакът - пръв помощник в отслабването

ползи от спанака

Спанакът е листен зеленчук, който може да се добавя във всякакви ястия и да се комбинира с какви ли не хранителни продукти. Той се отличава с чудесен свеж вкус и има здравословно въздействие върху организма ни.

Спанакът подобрява сърдечно-съдовото здраве, подпомага функциите на мозъка, изостря зрението и действа противовъзпалително. Полезният листен зеленчук намалява кръвното налягане, повишава имунитета и се бори с някои ракови заболявания.

Напоследък се появи още една добра новина за почитателите на спанака. Оказва се, че екстракт от този листен зеленчук намалява желанието за поглъщане на нездравословни храни с цели 95 процента и спомага за отслабването с 43 процента.

В науката постоянното желание да похапнем нещо, и то предимно нездравословно, се нарича хедонистичен глад. Специалистите смятат, че той е основният виновник за поголовното наднормено тегло и затлъстяването.

Спанак

Зелените листни мембрани тилакоиди, които се съдържат в спанака, стимулират производство на хормони на ситостта и потискат хедонистичния глад. По този начин се контролира апетита и се създава здравословен режим на хранене, вследствие на което се намалява теглото.

В проучване на специалисти от университета на Лунд участниците приемали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска. От тях се искало да се хранят балансирано по три пъти на ден, без да се подлагат на някаква конкретна диета.

Приемащите екстракт от спанак намалили теглото си с 5 килограма за три месеца, а участниците от контролната група, които получавали плацебо, отслабнали само с 3.5 килограма за същия период.

Отличните резултати в първата група били постигнати благодарение на чувството за ситост, което дава екстрактът от спанак. Хранителните продукти, с които се храни съвременният човек, се разграждат толкова бързо, че хормоните в червата, които сигнализират на мозъка за ситост, нямат време да отреагират навреме.

От своя страна тилакоидите забавят процеса на храносмилане и по този начин чревните хормони разполагат с достатъчно време да изпратят сигнал на мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати