Дължината на името на ястието определя цената му

Ястия

Ресторантите във Великобритания определят цените на своите ястия според това колко са дълги названията на гозбите, пише Дейли мейл. Този извод е направен от професор Дън Журафски, който е лингвист от Станфордския университет и е направил проучване по темата.

Той е разгледал над 6500 менюта. Оказва се, че всяка допълнителна буква, която се добавя в названието на някакво ястие, добавя към крайната цена по 0.18 долара.

Професорът твърди, че много често се случва хората да плащат не толкова за впечатляващо и уникално блюдо, колкото за неговото впечатляващо название.

Журафски прави и още един извод – скъпите и разкошни ресторанти имат доста ограничен брой ястия, но в същото време всичките им гозби са с доста дълги имена.

Професорът мисли, че тази практика на ресторантьорите е с цел да убедят своите клиенти да плащат повече, въпреки че в менюто няма голям избор. Всъщност заведенията се опитват да впечатлят клиентите си, но не с някакви кой знае колко изискани на вкус и вид ястия, а по-скоро със засукани и дълги наименования.

Риба

Американският професор смята, че ресторантьорите се опитват да направят впечатление на своите клиенти, като само подчертават изискаността на гозбите си в менютo, но всъщност храната не е особено изискана.

Като заключение професорът от Станфордския университет обяснява, че в заведенията за бързо хранене ястията са с доста кратки имена и много по-евтини, отколкото храните в ресторантите.

Според професор Брайън Уансинк изборът на ястие зависи от това къде сме седнали в ресторанта. Професор Уансинк е автор на книгата Slim By Design.

Той твърди, че хората, които сядат на по-осветените маси в ресторанта, както и тези, които стоят на високи маси, правят значително по-здравословен избор на храни, отколкото останалите посетители.

Според професора има значение и колко близо се намира масата до телевизора в заведението – онези, които са седнали в непосредствена близост от телевизора, по-често си поръчват пържени храни.

Оказва се също, че хората, които са избрали да седнат възможно най-далеч от предната врата на ресторанта, рядко си поръчват салата.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати