Първи национален фестивал на ореха тази събота

Орехи
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

На 18 октомври казанлъшкото село Голямо Дряново ще организира Първият национален фестивал на ореха. На празника в селото ще има голямо изложение на биопродукти.

Фестивалът на ореха е организиран от народното читалище Зора – 1901, като празникът ще бъде почетен и от кмета на казанлъшкото село Петьо Апостолов, чиято е и идеята за провеждането на ореховия фестивал.

Празникът на ореха е важен за Голямо Дряново, тъй като в него се разполага най-големият орехов масив в региона в страната, заемащ площта от 2500 декара.

До 1965 година в това село се е намирал и най-старият орех в България, който днес вече не съществува, но останал като символ за селото, което продължава да се свърза с внушителните си орехи.

Първият фестивал на ореха ще стартира с изложение на биопродукти, сред които ще са сирене, мед, смилянски боб и различни сортове орехи.

Гостите на фестивала ще могат да разгледат и специално изготвена изложба на ястия, приготвени с орехови ядки.

Фестивал на ореха

Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. На фестивала е подготвена и програма с кукери, които ще гонят злото с игри.

Гостите и жителите на селото ще се насладят на богата фолклорна програма, пресъздаване на обичаи и традиции, свързани с ореха. По случай празника ще бъдат засадено и младо орехово дръвче в селото.

Пред гостите ще бъде представена мултимедийна презентация на Голямо Дряново, както и специален видеоклип, който рекламира селото и фестивала.

Фестивалът ще стартира в парка пред Кметството на селото от 10 часа на 18 октомври.

Неведнъж е потвърждавано, че орехите подпомагат мозъчната дейност и са полезни за постигането на успешна концентрация, защото тези ядки съдържат редица жизненоважни хранителни вещества.

Ценните качества на орехите спомагат за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Полезни свойства имат дори и листата на ореха.

Орехите са богати на фибри, витамини от група В, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати