Днес е Световният ден на веганите
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Днес е Световният ден на веганите

Днес е Световният ден на веганите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Веган
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Днес честваме Световния ден на веганите. Веганите са хора, които не само че не консумират никакви животински продукти, но изцяло отхвърлят тяхната употреба и в бита си.

В своите разбирания веганите са много по-строги и от вегетарианците и отказват да използват продукти, които може да са косвено свързани с животните.

За първи път Денят на веганите се чества на 1-ви ноември 1994 година. Инициатор на празника е Веганската общност Vegan Society, която отбелязва своята шейсет годишнина.

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън. Той избира да бъде вегетарианец, когато е само на 14 години, а на 30-годишна възраст вече е веган. Уотсън доживява до 95 години.

Вегани

Защо хората избират да станат вегани? Една от причините тези лица да се откажат от млякото, яйцата, изделията от животинския произход (кожа, коприна, вълна и други), пчелния мед (при най-заклетите вегани), изделията с животински съставки (глицерин, желатин), някои видове захар и козметика, тествана върху животни, е тяхното желание да не причиняват никаква вреда на животните.

Други пък предприемат тази крайна мярка, тъй като се интересуват живо за здравето си и отказват да консумират храни, които са вредни. Немалко хора прибягват до веганството и по чисто егоистични причини-факт е, че с този режим на хранене се отслабва качествено, понеже организмът се пречиства от токсини.

Вегански рецепти

На днешния ден се организират различни инициативи, свързани с веганството. Веганите по целия свят се опитват да покажат на останалата част от човечеството колко е важно хората да пият чиста вода, да се изхранват от плодородна земя и да не убиват животни, тъй като всяко живо същество има своето място под слънцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Б.Кунчев
Б.Кунчев
06.03.2015 16:33
всичко крайно просто е крайно
0
0
чичо петко
чичо петко
02.11.2014 18:42
кретени!
0
0